Antti Niemi v objemu soigralcev. Foto: Reuters
Antti Niemi v objemu soigralcev. Foto: Reuters
Patrick Marleau in Henrik Zetterberg
Patrick Marleau in Henrik Zetterberg sta dosegla po tretji zadetek v letošnji končnici. To številko bo lahko zdaj povišal le igralec v črnem. Foto: Reuters

Mrežo Rdečih kril je prvi načel Devin Setoguchi, kar je bil zanj že peti zadetek v seriji. Tik pred koncem prve tretjine je Logan Couture domače vodstvo podvojil. V drugi tretjini je izid znižal Henrik Zetterberg. Morski psi so lažje dihali v 53. minuti, ko je Patrick Marleau zadel za 3:1. Pavel Dacjuk je minuto pozneje znižal, a krila so ostala brez preobrata.

Niemi v končnicah še nikoli ni izgubil serije
Zadnjo možnost so imeli 28 sekund pred koncem, a je Antti Niemi ustavil strel Dacjuka. 27-letni finski vratar je v končnicah Lige NHL sodeloval v šesti seriji in tudi po tej ostaja neporažen. Lani je bil motor Chicaga v lovu na naslov, tokrat odločilni jeziček na tehtnici predstavlja v dresu San Joseja. V uvodnem krogu se je proti Los Angelesu še lovil, proti Detroitu je najboljšo predstavo prihranil za sedmo tekmo, ko je zaustavil 38 strelov.

McLellan pozdravil nekdanje varovance
To je bila velika zmaga tudi za domačega trenerja Todda McLellana, ki je v Detroitu od leta 2005 do leta 2008 opravljal vlogo pomočnika trenerja in z Rdečimi krili v zadnji sezoni tudi osvojil Stanleyjev pokal. Po tekmi je dolgo pozdravljal nekdanje igralce, zdaj pa ima priložnost, da sveti gral hokeja osvoji še v samostojni vlogi. "Zdaj nas čaka priprava na Vancouver. V to serijo gremo kot ekipa, ki ni favorit in zato ne more ničesar izgubiti. Morda je to naša prednost," je povedal 43-letni strateg. Tudi Vancouver je v letošnji končnici odigral eno serijo s sedmimi tekmami po povsem istem scenariju - v uvodnem krogu končnice je proti Chicagu povedel s 3:0, a nato napredoval šele po sedmi tekmi.

Babcock se je že oviral proti Vancouvru
Na drugi strani je bil njegov nekdanji trener Mike Babcock vidno nezadovoljen: "V prvi tretjini so si nabrali visoko prednost, a nato smo povsem prevzeli igro. Streljali smo 40-krat, vsaj 25 strelov pa so nam blokirali. Zelo smo razočarani, prepričan sem, da bi imeli v seriji proti Vancouvru veliko možnosti, da bi se prebili v veliki finale."

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, zahod:

SAN JOSE (2) - Detroit (3) - 4:3
3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Setoguchi 13., Couture 20., Marleau 53.; Zetterberg 34., Dacjuk 54.
Obrambe: Niemi 38; Howard 27.
Konferenčni finale, vzhod, sobota:
BOSTON (3) - TAMPA BAY (5) - 0:0

Zahod, nedelja:
VANCOUVER (1) - SAN JOSE (2) - 0:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme San Jose - Detroit 3:2