Lani je Detroit s 4:2 v zmagah odpravil Pittsburgh. Lidstrom je dvignil pokal, medtem ko je Crosby le razočarano zrl slavje dinastije iz Hockeytowna. Foto: EPA
Lani je Detroit s 4:2 v zmagah odpravil Pittsburgh. Lidstrom je dvignil pokal, medtem ko je Crosby le razočarano zrl slavje dinastije iz Hockeytowna. Foto: EPA
Marian Hossa
Lani poražen v Pittsburghu, letos poražen v Detroitu, je scenarij, ki ga napovedujejo privrženci Pensov Marianu Hossi. Bo 30-letni Slovak razglašen za "Nostradamusa"? Foto: EPA
NHL svet je poln vraž in tradicij in ena izmed njih zapoveduje, da se lahko dvigne in počasti le en sam pokal - Stanleyjev pokal. Foto: EPA
Detroit je vladajoča dinastija in dobro ve kako osvojiti "sveti gral" hokeja. Foto: Reuters
Pittsburgh je po lanskem razočaranju izkušenejši, v zadnjih mesecih je klub dozorel, predvsem pa so "pingvinčki" lačni uspeha. Foto: Reuters
Računalnik, ki je izvedel prek 10 tisoč simulacij finalnih serij, je za zmagovalca izbrala Detroit, ki naj bi slavil na sedmi tekmi. Foto: EPA
Mario Lemieux je bil skupaj z Jaromirjem Jagrom najbolj zaslužen za edina dva naslova Penguinsov leta 1991 in 1992. Foto: EPA
Detroit se ponaša z 11 naslovi prvakov. Pred sedanjo dinastijo so se Red Wingsi ponašali z zlatim obdobjem Gordieja Howeja, ko so v 50. letih osvojili tri pokale v štirih letih. Foto: EPA

Detroit ali Pittsburgh, to je zdaj hokejsko vprašanje leta. Na eni strani imamo veliki rdeči stroj, ki neusmiljeno melje že več kot desetletje in je v gospodarsko razrušenemu Michiganu še edini predstavnik nekdanje veličine Motowna. Na drugem bregu imamo dva fantiča z NHL-plakatov, okoli katerih je nekdanji čudežni igralec in zmagovalec nad rakom Mario Lemieux zgradil zgodbo o uspehu. Seveda je tudi "železarsko mesto" daleč od nekdanje proizvodne forme.

Sanjski finale II
Ali je nadaljevanje lahko boljše od izvirnika? Prvaki Lige NHL so odločeni, da po letu 1998 kot prvi ubranijo naslov in ponovijo dosežek, pozor, Detroita. V moštvu "krilatih koles" je kar šesterica, ki je bila udeležena pri tem podvigu pred 11 leti. Pingvini so si medtem večkrat ogledali Rockyja II (bojda Rocky Balboa v njem postane svetovni prvak) in so prepričani, da so zakoniti nasledniki Edmontona (Gretzky + Messier), ki so v zadnji ponovitvi velikega finala pred 25 leti z vladarskega prestola odstavili dinastijo NY Islandersov in po tem osvojili pet zaporednih prstanov.

Hokejski bogovi in Hossa
Po osvojitvi Vzhodne konference je Sidney Crosby prekršil nenapisano pravilo in se dotaknil lovorike. Res, da je ni dvignil, a s tem naj bi razburil hokejske bogove, ki skrbno bdijo nad (pre)številnimi vraževerji in običaji v najmočnejši ligi na svetu. Henrik Zetterberg se dan pozneje seveda ni dotaknil lovorike za pokoritev Zahoda, saj to ni pokal, ki si ga želi dvigniti.

Kaj se plete po glavi Mariana Hosse? Slovak je lani blestel v dresu Pittsburgha, a izgubil v finalu z Detroitom. Poleti je krilni napadalec zavrnil bogato večletno pogodbo, nato pa za manj denarja in samo za eno leto podpisal z Red Wingsi! Pojasnilo - Pensi niso moštvo za na vrh, Detroit je velesila, ki bo ubranila naslov. Drzna stava, ki daje finalu dodaten čar, trenutno pa Hossi v rdečem dresu ne gre tako dobro kot v belem (lani 26 točk, letos le 12).

Spodaj si oglejte nekaj najzanimivejših trenutkov konferenčnih finalov:
- Malkinova mojstrovina za "hat-trick"
- Ko vratar Ward ne ulovi ploščka
- Stoječe ovacije za "penalty kill"
- Ko "Mula" osmeši golobradca

Finale Stanleyjevega pokala:
DETROIT (2) - PITTSBURGH (4) (redni del 1:1)
Rdeča krila so mirno preživela šampionsko leto, v končnici se je prebudil še Chris Osgood in edini, ki se jim je lahko dostojno upiral, je bil z vsemi žavbami namazani Anaheim. Columbus in Chicago preprosto nista bila dostojna tekmeca, z njima je opravila osupljiva globina moštva, pri katerem se prvim zvezdnikom Detroita sploh ni bilo treba izpostaviti.

Pingvini so poleti izgubili nekaj mož, izgubljeni finale in pritiski so načeli ozračje v slačilnici. Sredi sezone so se tako znašli šele na 10. mestu Vzhoda in menjava trenerja je bila nujna - novinec Dan Bylsma je potegnil voz z roba prepada in začel se je nor vzpon. V "play-offu" so najprej opravili s tekmeci iz Philadephie, po izčrpajoči in burni seriji z Washingtonom pa so pometli s Carolino.

Vratar:
Ozzie spet čara v končnici in je na dobri poti, da kot glavni vratar osvoji že tretji naslov. 2,06 gola na tekmo in 92,5 odstotka ubranjenih strelov govorita v korist Osgooda. Medtem se Marc-Andre Fleury ne more pohvaliti s tako zavidljivo statistiko (2,62 in 90,6 %), a se je vselej izkazal v trenutkih, ko je bilo to najpomembneje.

Obramba:
Sergej Gončar, Kris Letang, Rob Scuderi, Brooks Orpik
so povsem ustavili napad Caroline. Iz serije v serijo obrambna vrsta Pensov postaja trdnejša in zanesljivejša. Težava se skriva le v ne povsem zaceljeni poškodbi Gončarja (2+10), ki je tudi najnevarnejši branilec v napadu. Wingsi so podobno odvisni od načetega kapetana Nicklasa Lidstroma (4+9) - z njim obramba dobi povsem nove razsežnosti. Težave Briana Rafalskega in mladega Jonathana Ericssona so povzročile, da tudi zimzeleni Chris Chelios pride do svoje minutaže.

Napad:
Prvi center prvakov Pavel Dacjuk, ki ima sicer tudi poškodbo noge, je s 7 točkami (1+6) šele na 11. mestu v moštvu, čeprav je sprožil 47 strelov. Zadetke proizvaja neutrudni Johan Franzen (10+9), Henrik Zetterberg zadeva predvsem v prazno mrežo (9+9), razcvetel se je Dan Cleary (8+6), za podaje skrbi prizadevni Valtteri Filppula. V pravem trenutku zna udariti Darren Helm ali Mikael Samuelsson.

56 točk sta skupaj nabrala Sidney Crosby in Jevgenij Malkin, vsak po 28 - preprosto zastrašujoče. Bill Guerin (7+7) in Ruslan Fedotenko (6+5) znata prispevati pomembne gole, Chris Kunitz se je prelevil predvsm v podajalca (1+11). Obrambne naloge z odliko opravlja trojka Cooke-Staal-Kennedy.

Ključ(i) do uspeha
Poškodbe - poleg Lidstroma in Dacjuka, ki sta še vedno vprašljiva za prvi dve tekmi, je poškodovana še četverica hokejistov Detroita. Pittsburgh je veliko bolj zdrav, a se to zna hitro spremeniti, posebej, če ima Niklas Kronwall prste vmes.

Zvezde - pri Red Wingsih jezdijo na globini in širini moštva, prva imena pa se zdravijo ali pa prispevajo premalo glede na sloves. Penguinsi uspejo in propadejo s Crosbyjem in Malkinom.

Vratar - "čarovnik iz Oza" želi dokončno utišati kritike, Fleury pa dokazuje, da statistika ne prikaže najpomembnejšega in, da na koncu šteje le izid.

Spored finala Stanleyjevega pokala:
1. tekma, sobota:
DETROIT - PITTSBURGH

2. tekma, nedelja:
DETROIT - PITTSBURGH

3. tekma, torek:
PITTSBURGH - DETROIT

4. tekma, četrtek:
PITTSBURGH - DETROIT

5. tekma, sobota, 6. junija:
DETROIT - PITTSBURGH

6. tekma, torek, 9. junija:
PITTSBURGH - DETROIT

7. tekma, petek, 12. junija:
DETROIT - PITTSBURGH

Vse tekme so predvidene ob 20.00 po krajevnem času oz. ob 2.00 zjutraj po slovenskem času.

Toni Gruden

Malkinova mojstrovina za "hat-trick"

Ko vratar Ward ne ujame ploščka
Stoječe ovacije za "penalty kill" Darrena Helma
Franzen bo igral v finalu, Kane pa bo iskal svoj ustnik