Paul Healey je zadeval in podajal. Tekmo je končal s 5 točkami. Foto: Iztok Novak
Paul Healey je zadeval in podajal. Tekmo je končal s 5 točkami. Foto: Iztok Novak
Derek Bekar
Derek Bekar je v 5. minuti prvič spravil na noge okoli 4.000 gledalcev v Podmežakli. Foto: Iztok Novak
Anže Terlikar in Gregor Polončič
Anže Terlikar in Gregor Polončič sta poskrbela za visoko vodstvo Jeseničanov. Foto: MMC RTV SLO
Brendan Yarema
Brendan Yarema je dosegel oba gola za ZM Olimpijo. Foto: Iztok Novak
Prva tekma suvereno Jeseničanom

Rezultat ni čisto realen pokazatelj dogajanja na ledu, saj Olimpija ni bila tako podrejena, kot kaže izid (streli "le" 38:33). Toda železarji so bili izjemno učinkoviti pred vrati Klemna Mohoriča, ki ni Alex Westlund. Odločitev je padla v drugi tretjini (4:0), ko je dvakrat na enak način - s podstavljanjem palice - zadel Anže Terlikar. Obakrat mu je s krila pred gol podal Paul Healey, ki je bil s 5 točkami (2 gola in 3 podaje) prvi mož tekme. Izjemen je bil tretji gol, ko je Gregor Polončič Mohoriča presenetil skoraj "z bande."

Olimpija tudi zaradi očitne utrujenosti v zadnjem delu ni ogrozila visokega vodstva domačih. Ob redkih pravih priložnostih je dobro posredoval Robert Kristan. Jeseničani bodo imeli že v soboto priložnost, da v seriji povedejo z 2:0.

1. tretjina (1:1)
Po začetnem tipanju so železarji povedli v 5. minuti, ko je Derek Bekar ob številčni prednosti v samostojnem prodoru "slalomiral" skozi obrambo zmajev, nato pa na led položil še vratarja Klemna Mohoriča in zadel v prazno mrežo. Tudi Ljubljančani so do izenačujočega zadetka prišli ob igri z igralcem več. V 15. minuti je po strelu Todda Elika z modre črte ploščku smer spremenil Brendan Yarema in presenetil Roberta Kristana. Zmaji še zdaleč ne delujejo utrujeno ali nemotivirano, ampak so najmanj enakovredni.

2. tretjina (4:0)
Ljubljančani so imeli v uvodnih minutah nekaj pobude, a so znova povedli "rdeči", ponovno ob igri 5:4. Aleš Kranjc je sprožil z modre črte, pred vrati pa je palico mojstrsko podstavil Healey, tako da je plošček končal pod prečko. Navdušenje se še ni dobro poleglo, ko je semafor kazal že 3:1. Healey je z leve strani podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Terlikar, ki je zadel za vratnico.

Dva gola v eni minuti
Sledil je pritisk Olimpije, vendar ni obrodil sadov, saj so se domači disciplinirano branili. V 34. minuti nov zadetek v mreži gostov. Polončič je z desne strani, le kakšen meter od ograde, nenadoma ustrelil iz zapestja in presenetil Mohoriča. Toda to še ni bilo vse z jeseniške strani. Manj kot minuto pred koncem drugega dela je še enkrat udarila naveza Healey-Terlikar. Kanadčan je tako kot pri drugem zadetku s krila podal pred gol, kjer je Gorenjec ušel Alešu Mušiču in podstavil palico. Mohorič je bil nemočen. Nekoliko paradoksalno, a resnično, razmerje strelov po dveh tretjinah je bilo 25:20 v korist Olimpije. Toda štejejo goli ...

3. tretjina (1:1)
Olimpija je zaman iskala pot do jeseniških vrat. Zgodnji zadetek ali dva bi zmaje še vrnil v igro, vendar gostje pravih rešitev niso imeli. Redke nevarne strele je ustavil tokrat zelo dobri Kristan. Zato pa so v 48. minuti luknjo v obrambi znali kaznovati Jeseničani. Svoj drugi gol je dosegel Healey, ki je pridrsal iz "drugega plana" in po podaji Connyja Strömberga matiral Mohoriča. Tekma je bila odločena, drugi dol Yareme je le za osebno statistiko ...

IZJAVI PO TEKMI

Gregor Polončič, hokejist Acroni Jesenic:
"Več kot zadetek mi pomeni zmaga. Če sem dosegel še gol, toliko slajše. Naša ekipa je po dolgem času igrala res disciplinirano od prve do zadnje minute. Finale je še dolg, vendar če bomo igrali tako kot danes, ko smo stopnjevali ritem, mislim, da nam tudi jutri zmaga ne more uiti. Ker Olimpija dobro igra z igralcem več, ne smemo delati toliko neumnih prekrškov. Vem, da naše tekmece noge še kako pečejo, saj so v zadnjih dneh odigrali veliko tekem. Že danes so komaj hodili, kaj bo šele jutri. V takih trenutkih bi, ko prideš na led, najraje odšel kar domov."

Bojan Zajc, pomočnik trenerja pri ZM Olimpiji: "Dobili smo tri poceni zadetke z odbojem palice. Jutri moramo več pokazati v obrambi, kjer smo danes delali preveč napak. Bolje bomo morali pokrivati igralce in bolje izkoristiti "powerplay". Jeseničani so očitno imeli več želje. Mislim, da Westlund tudi v soboto še ne bo igral, je pa tudi mogoče, da se to zgodi. Bomo videli jutri dopoldne."

FINALE, 1. tekma
ACRONI JESENICE - ZM OLIMPIJA 6:2 1:0
6:2 (1:1, 4:0, 1:1)
4.000; Bekar 5., Healey 27., 48., Terlikar 28., 40., Polončič 34.; Yarema 15., 57.

Druga tekma, sobota ob 19.00 (TVSLO 2):
ACRONI JESENICE - ZM OLIMPIJA

Tretja tekma, torek:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Četrta tekma, sreda:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

V odebeljenem tisku je stanje v zmagah; igrajo na 4 zmage. Termini morebitnih tekem so 11., 12. in 14. 4.

A. V.

Prva tekma suvereno Jeseničanom