Tekma pod milim nebom je bila nova izkušnja za hokejiste, navijače in novinarje. Vsi so si zaželeli take tekme tudi v naslednji sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Tekma pod milim nebom je bila nova izkušnja za hokejiste, navijače in novinarje. Vsi so si zaželeli take tekme tudi v naslednji sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Šalata
Na tribunah se je gnetlo 4.500 gledalcev. Zagrebčani se veselijo nove zimske klasike v nedeljo, ko prihaja KAC. Foto: MMC RTV SLO
Gal Koren
Gal Koren je bil najbolj nasmejan po koncu tekme. Zadel je proti slovenski ekipi in to na tako odmevni tekmi. Foto: MMC RTV SLO
Damir Gojanović
Predsednik Medveščaka Damir Gojanović je znova žarel od zadovoljstva, saj so v Zagrebu uspešno izpeljali nov projekt. Foto: MMC RTV SLO
Matija Pintarič
Matija Pintarič je dobil priložnost v vratih in zbral 28 obramb. Foto: MMC RTV SLO
Brock McBride
Brock McBride se je odlično vključil v udarni napad, kjer igra z Johnom Hughesom in Justinom Taylorjem. Foto: MMC RTV SLO

Hokejisti Medveščaka, ki so v Areni premagali Tilio Olimpijo s 5:2, so bili tokrat v polarnih razmerih na Šalati boljši s 3:1. 4.500 gledalcev je uživalo tudi pri -10 stopinjah Celzija, ko pa je zapihal veter, je bil občutek, da je vsaj 20 stopinj pod ničlo. Hokejistom je najbolj nagajal sneg, ki je neusmiljeno naletaval, razmere so bili najugodnejše na začetku tretjin, potem pa je plošček velikokrat odšel tudi malce po svoje.
Organizatorji so se zares potrudili, da so zagotovili dobre razmere tudi za vse prisotne. Gledalci so "sibirski" mraz preganjali s skakanjem na znane hokejske uspešnice. Ob zadetkih medvedov pa jih je ogrel kultni hit Tonija Leskovarja Serbus, Zagreb moj. Vseskozi se je navijalo športno in brez zmerjanja nasprotnikov, izkazala se je tudi skupina privržencev zeleno-belih.
Pred pol stoletja prva medsebojna tekma na Šalati
Prav na tem drsališču so zmaji, takrat še pod imenom HK Ljubljana, z medvedi odigrali prvo medsebojno tekmo v Zagrebu. 20. januarja 1962 so bili Ljubljančani boljši kar z 10:4. Zadnja medsebojna tekma na Šalati je bila 22. decembra 2006, ko so zeleno-beli v Mednarodni ligi slavili šele po maratonskem izvajanju kazenskih strelov (12 serij) z 2:1. V takratni ekipi Olimpije je igrala peterica hokejistov, ki tudi v tej sezoni branijo barve zmajev. Igor Cvetek, Aleš Mušič in Anže Ropret so bili tokrat poškodovani, igrala sta le Boštjan Groznik in novopečeni očka Domen Vedlin.
Medvedi so imeli več izkušenj z razmerami, drsališče so prvič preizkusili v četrtek. V okviru Lige Ebel so v zadnjih letih že odigrali tri tekme na Šalati. V sezoni 2009/10 so izgubili z Beljakom in premagali Dunaj, lani pa so bili boljši od Linza.

Pintarič: To bo treba še ponoviti
Ljubljančani so kar štirikrat zadeli okvir gola, osmoljenec večera pa je bil Miha Verlič s tremi vratnicami, gostitelji so bili veliko boljši le v drugi tretjini, a so precej bolje izkoristili svoje priložnosti in s tem naredili velik korak do drugega mesta, ki prinaša prednost domačega igrišča tudi v polfinalu.

Doma je tokrat ostal tudi Jean Philippe Lamoureux, med vratnicama je stal Matija Pintarič. "Pričakovali smo težke razmere. Že na ogrevanju smo videli, da ni tako hudo. To je bilo veliko veselje, ne glede na poraz. Vzdušje je bilo zelo domače, to je bilo posebno doživetje. Na odprtem sem igral že v Zalogu pred kakšnimi desetimi leti. Tako tekmo je treba še večkrat ponoviti, organizacija je bila odlična, le vreme je malo ponagajalo. Imel sem dvojno spodnje perilo, ni bilo panike. Le na prstih sem čutil mraz, ko je zapihalo, ker nisem imel posebne zaščite zaradi lažjega lovljenja ploščka. Zaradi snega so bili streli morda celo malce slabši in za vratarje malce lažji," je poudaril "Pinta", ki je v zadnji minuti zapustil vrata in se nesrečno zaletel v glavnega sodnika, a sta jo oba dobro odnesla.

Kapetan Matej Hočevar tudi ni bil pretirano razočaran: "Škoda, da je snežilo, saj plošček ni potoval dobro po ledu. Zelo zanimiva izkušnja in upam, da bom še imel priložnost zaigrati na tako pomembni tekmi. Mraz ni vplival na igro, saj smo imeli posebne maske in šale. Pri zaostanku z 1:2 smo zadeli prečko, potem pa smo iz protinapada prejeli zadetek. Škoda, res ne vemo, kaj bi se zgodilo, če bi tam zadeli."
Koren: Naš cilj je finale
Najbolj zadovoljen je bil seveda Gal Koren, ki je v 52. minuti potrdil zmago Medveščaka po protinapadu. "Zunaj še nisem igral na tem nivoju, v Zalogu smo igrali pred dolgimi leti. Bilo je fantastično, še toliko lepše pa, ker sem dosegel zadetek. Že dolgo časa nisem zadel. To je popolnoma drugačen hokej, imeli smo tudi srečo, saj so Ljubljančani večkrat zadeli okvir vrat. Zame so tekme z Olimpijo in Jesenicami vedno poseben izziv. Pred končnico ne bomo kalkulirali, želiti dobimo vse tekme. V Zagrebu se odlično počutim. Zelo dobro smo se ujeli, tudi s trenerjem se razumem. Naš cilj je finale," je povedal Koren, ki je v letošnji sezoni dosegel dva gola in prispeval dve podaji.

Matt Siddall je na začetku druge tretjine izenačil na 1:1: "Dobro smo se pripravili na to tekmo. Mraz sploh ni bil problem, sneg nam je povzročal več preglavic, saj je bilo težko nadzorovati plošček. Bistvenega pomena je bilo disciplinirano podajanje v napadalno tretjino in izbijanje iz obrambne tretjine. Zelo zabavno je bilo, igralci obeh ekip si bomo tako doživetje zapomnili za vse življenje."

McBride bi v četrtfinalu najraje igral proti Salzburgu
Edini zadetek za Olimpijo je v 16. minuti dosegel Brock McBride. "Tekma je bila popolnoma enakovredna, oni so v drugi in tretji tretjini narekovali ritem. Mi smo imeli veliko priložnosti, a nismo zadeli. Razočarani smo zaradi poraza, a že v nedeljo je nova priložnost. Vrnili smo se h koreninam hokeja, vsi smo začeli na dvorišču. Bilo je zabavno, tudi navijači so uživali. Najpomembneje je bilo, da se plošček ni preveč zadrževal na palicah. Treba ga je bilo poslati naprej in ga skušati zadržati v napadalni tretjini. To je dobrodošla sprememba, seveda pa se tako lahko odigra ena tekma, drugače pa igramo v dvoranah, kjer ne vpliva na igro toliko zunanjih faktorjev. Tokrat oni niso imeli velike prednosti domačega igrišča, oboji smo se spoznavali z novimi pogoji," je dejal zelo hitri Kanadčan, ki se je odlično ujel s soigralci. Na 16 tekmah je zbral 11 točk.
Misli je že usmeril k nedeljski tekmi proti vodilnemu Linzu: "Linz je odlična ekipa, na zadnji tekmi so nas premagali 4:0. Morali bomo prikazati svojo najboljšo igro, kar nam je uspelo na zadnji medsebojni tekmi v Tivoliju, ki smo jo dobili. Premagali smo že vse ekipe v tej ligi, zato pričakujem, da bomo šli daleč tudi v končnici. Naš cilj je prednost domačega igrišča, saj v Tivoliju igramo zelo dobro. Rad igram proti Salzburgu, to bi bil velik izziv za nas. Podpisali so pogodbo z novim vratarjem Martyjem Turcom in zagotovo se bodo dvignili."
Trener Hannu Järvenpää si vsekakor ne želi srečanja z rdečimi biki v četrtfinalu, saj imajo izjemno močno ekipo. Potovanja na Madžarsko mu tudi preveč ne dišijo, zato ostane le še KAC, ki so ga Ljubljančani v letošnji sezoni ugnali že trikrat.

Iz Zagreba