Adam Yates je z etapno zmago prevzel vodstvo tudi v skupnem seštevku letošnje Dirke po Kataloniji. Foto: AP
Adam Yates je z etapno zmago prevzel vodstvo tudi v skupnem seštevku letošnje Dirke po Kataloniji. Foto: AP
Canal Olimpic-Vallter 2000, 203,1 km: 
  1. A. YATES         VB       5:00:58
  2. E. CHAVES        KOL        +0:13
  3. A. VALVERDE      ŠPA         0:19
  4. G. THOMAS        VB          0:31
  5. H. VANHOUCKE     BEL     isti čas
141. M. MOHORIČ       SLO        16:53
154. D. NOVAK         SLO        20:09
                                      
Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. A. YATES         VB       9:44:21
  2. R. PORTE         AVS        +0:45
  4. J. ALMEIDA       POR         0:49
  3. G. THOMAS        VB          0:53
  5. W. KELDERMAN     NIZ         1:03
 89. M. MOHORIČ       SLO        17:40
146. D. NOVAK         SLO        31:34

Yates je 203-kilometrsko preizkušnjo odpeljal taktično brezhibno, še posebej v zaključku, kjer je po zaslugi pravočasnega napada prvi prečkal ciljno črto pirenejskega zimskega letovišča Vallter 2000.

Z etapnim slavjem se je na vrhu Wallterja veselil tudi vodstva v skupnem seštevku, v katerem ima zdaj pred najbližjim zasledovalcem, Avstralcem Richiejem Portom 45 sekund naskoka, še dodatnih pet sekund pred do tretje etape vodilnim Portugalcem Joaom Almeido.

Drugo mesto v etapi je dosegel Kolumbijec Esteban Chavez (Team BikeExchange), ki je za zmagovalcem zaostal za 13 sekund, tretji je bil Španec Alejandro Valverde (Movistar), ki je v skupnem seštevku napredoval za kar 16 mest in je zdaj šesti (+1:04).

Dobro je kazalo tudi Rogličevemu moštvenemu kolegu, Američanu Seppu Kussu, ki je napadel skupaj z Yatesom in Valverdejem, a mu je v zadnjih 2 km zmanjkalo moči. Zasedel je 6. mesto (+0:33).

Yatesova prva zmaga za Ineos
"Bilo je res dobro. Ubežnike smo imeli ves čas pod nadzorom. Nabrali so si veliko prednost, zato smo morali zaostanek izdatno stopiti še pred začetkom zaključnega vzpona. Gre za dolg in težek prelaz. Vedeli smo, da jih lahko ujamemo, če bodo imeli ob vznožju le nekaj minut prednosti," je po etapi dejal Yates in dodal: "To je moja prva zmaga za ekipo, zelo sem vesel." Yates je pred začetkom letošnje sezone Ineos Grenadiers okrepil iz vrst Mitchelton-Scotta (danes Team BikeExchange).

Slovenca v ozadju
Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je etapo končal na 141. mestu, za zmagovalcem je zaostal za slabih 17 minut (+16:53), Domen Novak je bil 154. (+20:09). Oba sta v skupnem seštevku nazadovala. Mohorič je zdaj 89. (+17:40), Novak pa 146. (+31:34).

Bennet je postal drugi Irec po Seanu Kellyju in letu 1980 z zmago na tej dirki, na kateri si zmage izmenjujejo sprinterji in specialisti za enodnevne dirke. Foto: AP
Bennet je postal drugi Irec po Seanu Kellyju in letu 1980 z zmago na tej dirki, na kateri si zmage izmenjujejo sprinterji in specialisti za enodnevne dirke. Foto: AP

Bennett le dobil klasiko svetovne serije

Irec Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step) je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke svetovne serije Brugge - De Panne. Na 204 km dolgi preizkušnji je v ciljnem sprintu ob pomoči vlakca belgijske ekipe suvereno premagal Belgijca Jasperja Philipsena (Alpecin-Fenix), tretji je bil Nemec Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe).

Bennett, najboljši sprinter lanskega Toura, je z zmago dosegel še en mejnik v svoji karieri. Čeprav je zmagoval v etapah največjih dirk, letos je po dve etapni zmagi zabeležil na dirki po Združenih arabskih emiratih in dirki Pariz - Nica, pa doslej ni imel zmage na enodnevnih klasikah svetovne serije.

Uresničenje dolgoletnega cilja
"To sem lovil že vrsto let, končno se mi je posrečilo. Nastopam za belgijsko ekipo, ki je dirkala doma, zato je zmaga še lepša,"
je dejal Bennett, ki je še opisal zmagoviti šprint: "Philipsen je sprint začel zgodaj, a zaradi vetra v prsi po mojem mnenju prekmalu. Jaz sem malo počakal, nato pa pravočasno napadel. Takrat se nisem prav nič oziral okoli sebe, povsem zbran sem bil na svoj sprint."

Mezgec v prvi skupini, a pri repu
Luka Mezgec
(BikeExchange), edini slovenski predstavnik, je v cilj sicer prišel z najboljšo skupino, a ni posegel v boj za najvišja mesta. Zasedel je 32. mesto, ciljno črto je prečkal pri repu vodilne skupine.

V Belgiji se je razvnela sezona klasik na kockah - v okviru svetovne serije bosta do nedelje izpeljani še dve enodnevni dirki. V petek E3 klasika v Harelbekeju, v nedeljo pa Po poljih Flandrije (Gent-Wevelgem). Belgijci kljub pandemiji dopuščajo tekme, medtem ko se v Franciji nad spomenikom Pariz-Roubaixom zbirajo črni oblaki ...