Ale-jet je bil spet neulovljiv. Foto: Reuters
Ale-jet je bil spet neulovljiv. Foto: Reuters
Fabian Cancellara
Švicar Fabian Cancellara bo rumeno majico nosil vsaj še en dan. Foto: Reuters
Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi je znova dokazala, da je izjemen šprinter. Foto: Reuters
Etapo so zaznamovale številne nesreče. Foto: Reuters

36-letni član Lampreja se je do pete etapne zmage na Touru pripeljal v sebi lastnem slogu - z elegantnim šprintom v zadnjem kilometru. Nihče mu ni bil kos. Za njim sta v cilj prišla Avstralec Mark Renshaw in norveški prvak v cestni preizkušnji Thor Hushovd. "Po sedmih letih sem ponovno uspel zmagati, kar je zares čudovito. Danes je bila povsem drugačna preizkušnja. Etapa je bila bolj podobna enodnevnim drikam. Nervoza je bila prisotna od samega začetka," je v cilju misli strnil Petacchi
Etapo zaznamovale nesreče
Kmalu po začetku preizkušnje so pobegnili trije kolesarji. Lars Boom (Rabobank), Maaerwn Wynants (Quick Step) in Alan Perez (Euuskaltel-Euskadi) so si hitro privozili sedem minut naskoka pred glavnino, ki je imela številne težave z nesrečami že na etapi pred kockami. Najprej jo je skupil Adam Hansen (HTC-Columbia), po srečanju z nesrečnim psom, ki se je znašel v glavnini, pa še eden izmed favoritov in zmagovalec Gira Ivan Basso (Liquigas) ter David Millar (Garmin-Transitions). Italijan in Britanec sta se hitro pobrala in se pridružila skupini.

Osem kilometrov pred ciljem sta bila ujeta še zadnja ubežnika. Kolesarji Lampreja so se prebili v ospredje, s čimer so omogočili napad svojemu najboljšemu šprinterju Petacchiju. Približno dva kilometra in pol pred koncem se je v ostrem ovinku zgodila nova nesreča, v kateri je bil poleg trikratnega svetovnega prvaka Oscarja Freira udeležen tudi eden izmed glavnih favoritov za etapno zmago Mark Cavendish. Glavnina se je razbila v zadnjem kilometru z veliko nesrečo, ki je zaustavila številne favorite. Fabian Cancellara, ki je v cilj prišel šele kot 130., je obdržal rumeno majico, saj mu je bil dodeljen čas zmagovalca, ker se je nesreča zgodila tako blizu cilja.

Nervozna etapa, ki se je končala s kaosom
"Celotna etapa je bila nerovzna, na koncu pa se je zgodila prava katastrofa. Pred ciljem je bil kaos," je dogajanje na kratko opisal vodilni v skupnem seštevku. Nepoškodovana sta do konca prikolesarila glavna favorita za končni uspeh Alberto Contador (48.) in Lance Armstrong (55.). Na visokem 13. mestu v skupnem seštevku tako ostaja Jani Brajkovič, na koncu 182., ki je padel v zadnjem kilometru. Od Slovencev je sicer v cilj prvi prišel Kristjan Koren, ki je bil 53., mesto za njim je osvojil Simon Špilak, Grega Bole pa je bil 59.

Dirka se nadaljuje jutri, 201 kilometer dolga etapa se zaključuje v Spaju.

1. ETAPA                              
Rotterdam-Bruselj, 223 km:
1. A. PETACCHI ITA 5:09:38
2. M. RENSHAW AVS vsi
3. T. HUSHOVD NOR
4. R. McEWEN AVS
5. M. LADAGNOUS FRA
6. D. OSS ITA
7. J. ROJAS ŠPA
8. C. KNEES NEM
9. P. MORENO ŠPA isti
10. J. ROELANDTS BEL
...
48. A. CONTADOR ŠPA
53. K. KOREN SLO
54. S. ŠPILAK SLO
55. L. ARMSTRONG ZDA
59. G. BOLE SLO
130. F. CANCELLARA ŠVI
182. J. BRAJKOVIČ SLO čas

Skupni vrstni red:
1. F. CANCELLARA ŠVI 5:19:38
2. T. MARTIN NEM +0:10
3. D. MILLAR VB 0:20
4. L. ARMSTRONG ZDA 0:22
5. G. THOMAS VB 0:23
6. A. CONTADOR ŠPA 0:27
7. T. FARRAR ZDA 0:28
8. L. LEIPHEIMER ZDA 0:28
9. E.-B. HAGEN NOR 0:32
10. L. GERDEMANN NEM 0:35
...
13. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas
30. K. KOREN SLO 0:42
72. I. BASSO ITA 0:55
122. A. SCHLECK LUKS 1:09
129. S. ŠPILAK SLO 1:10
144. G. BOLE SLO 1:14