Mark Cavendish je slavil drugo etapno zmago zapored in skupaj šesto na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Mark Cavendish je slavil drugo etapno zmago zapored in skupaj šesto na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Lance Armstong
Lance Armstrong je dokazal, da ga tudi letos zanima le zmaga. Bo po moštvenem kronometru že v rumenem? Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je bil v vodilni skupini. V torek bo z močno ekipo Saxo Bank med glavnimi favoriti Toura. Foto: EPA
Cavendish potrdil premoč

Fabian Cancellara je po tretji etapi kolesarske Dirke po Franciji ostal v rumeni majici. Nemec Tony Martin se je prebil na drugo mesto, tretji pa je veliki Armstrong, ki je bil med tistimi, ki se jim je 40 kilometrov pred ciljem uspelo odlepiti od glavnine. Ekipa Columbie je narekovala silovit ritem, razlike pa so nastale zaradi vetra s strani. Kapetan Astane Alberto Contador, ki je prvi favorit Toura, je s preostalimi tekmeci za skupno zmago zaostal 41 sekund.

Lance že pokazal zobe
"Ne strinjam se s teorijo, da bi imeli pri Astani le enega kapetana. Dobil sem sedem Tourov, tudi name bi morali računati," je na cilju povedal 37-letni Teksašan, ki je danes dokončno dokazal, da ima na letošnji dirke velike apetite. Le Haimar Zubeldia in Jaroslav Popovič sta bila ob Lanceu, drugi kolesarji Astane so zaostali.

Ubežniki brez možnosti
Etapo so v veliki vročini zaznamovali ubežniki Maxime Bouet (Francaise de Jeux), Samuel Demoulin (Cofidis), Ruben Perez Moreno (Euskaltel) in Koen de Kort (Skil-Shimano), ki so napadli že v prvem kilometru po štartu v Marseillu. Privozili so si že skoraj 13 minut naskoka, a je nato glavnina pospešila in 25 km pred ciljem so bili ujeti.

"Bilo je odlično, kot kaže, pa je bila moja ekipa edina, ki je bila res pripravljena dirkati," je po šesti etapni zmagi na francoski dirki dejal 24-letni Cavendish.

Zabel: Cavendish bo najboljši v zgodovini
Erik Zabel, ki je na Touru osvojil rekordnih šest zelenih majic, je prepričan, da bo Mark Cavendish postal najboljši šprinter vseh časov. "Že zdaj ga lahko primerjamo z Mariom Cipollinijem in legendarnim Francozom Andrejem Derrigardom. Star je šele 24 let, najboljša leta so še pred njim," je dejal Nemec, ki je svetovalec Avstralca. Lani se je Zabel upokojil, v bogati karieri pa je nanizal 135 profesionalnih zmag. Na Touru je dosegel 12 etapnih zmag, toliko jih ima tudi Cipollini.

Cavendish je blestel že na lanskem Touru, dobil je štiri etape, v nedeljo pa je pometel s tekmeci na drugi etapi letošnje največje dirke. Tudi na letošnjem Giru je dobil tri etape, na Dirki po Švici pa je bil najboljši dvakrat. "Vozil sem veliko Tourov, Marku povem tiste majhne skrivnosti. V karieri še ni končal velike tritedenske dirke, prepričan sem, da lahko pride v Pariz. Pregledal sem vse konce šprinterskih etap, zato vem, kje se bo odločil boj za zeleno majico. Najino sodelovanje je že obrodilo sadove na dirki Milano-San Remo," je še dodal Zabel.

V torek bo na sporedu izjemno pomemben ekipni kronometer v Montpellierju (39 km).

3. etapa, 

Marseille-La Grande-Motte, 196 km:

1. M. CAVENDISH VB 5:01:24
2. T. HUSHOVD NOR vsi
3. V. LEMOINE FRA
4. S. DUMOULIN FRA
5. J. PINEAU FRA
6. F. CANCELLARA ŠVI
7. F. WEGMANN NEM isti
8. F. BEPPU JAP
9. M. BOUET FRA
10. L. GERDEMANN NEM
...
19. L. ARMSTRONG ZDA čas
32. C. EVANS AVS 0:41
49. A. CONTADOR ŠPA isti
113. S. ŠPILAK SLO čas







Skupni vrstni red po 3. etapi:
1. F. CANCELLARA ŠVI 4:49:41
2. T. MARTIN NEM 0:33
3. L. ARMSTRONG ZDA 0:40
4. A. CONTADOR ŠPA 0:59
5. B. WIGGINS VB 1:00
6. A. KLÖDEN NEM 1:03
7. L. GERDEMANN NEM isti čas
8. C. EVANS AVS 1:04
9. M. MONFORT FRA 1:10
10. L. LEIPHEIMER ZDA 1:11
..
79. S. ŠPILAK SLO 2:21
Cavendish potrdil premoč