Caleb Ewan je lani prišprintal belgijski ekipi Lotto Soudal deset zmag, zdaj pa je že pri dveh in je hkrati še oblekel majico vodilnega, ki je v Avstraliji oker barve. Foto: EPA
Caleb Ewan je lani prišprintal belgijski ekipi Lotto Soudal deset zmag, zdaj pa je že pri dveh in je hkrati še oblekel majico vodilnega, ki je v Avstraliji oker barve. Foto: EPA
Sorodna novica Prvo etapo po Avstraliji dobil Bennett

V zaključku eksplozivne in kratke 135,8 km etape od Woodsida do Stirlinga je še par sto metrov pred ciljem bil v igri za zmago George Bennett (Jumbo Visma). A se šprinterji niso dali kljub rahlemu vzponu in kaosu zaradi padca pred zaključkom. Prvi je napadel Daryl Impey, a je nato mimo njega poletela žepna raketa Caleb Ewan.

Ewan lačen domačih zmag
25-letnik iz Sydneyja je tako v velikem slogu slavil že drugo zmago nove sezone, saj je bil v nedeljo že četrtič najboljši na mestnem kriteriju v Adelaidu (klasiki Schwalbe), ki je predstavitvena in ogrevalna dirka pred štartom Dirke po Avstraliji (Tour Down Under). Ewan je bil najboljši v šprintu v Sterlingu že pred dvema letoma.

Ewan si je z zmago prikolesaril deset bonifikacijskih sekund in skupno vodstvo na prvi od 36 dirk svetovne serije 2020. "Včeraj se stvari niso odvijale po načrtih, zato smo se po etapi eno uro z moštvom pogovarjali, kaj bi lahko storili bolje," je dejal 25-letni šprinter belgijskega moštva Lotto Soudal in nadaljeval: "Fantje so opravili odlično nalogo. V zaključek so me pripeljali v izjemnem položaju."

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Padec razredčil vrste kapetanov
V zadnjem delu etape, vsega 1,4 km pred ciljem, je prišlo do množičnega padca, v katerega so bili udeleženi favoriti za končno zmago Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Pavel Sivakov (Ineos) in drugi. Kapetan nove ekipe World Toura Israel Start Up Nation Belgijec Ben Hermans si je zlomil ključnico in odstopil.

Yates je komajda prišel do ciljna z močno odrgnjenim in okrvavljenim kolenom, zaradi česar je vprašljivo nadaljnje nadaljevanje dirke, ki je za avstralsko ekipo Mitchelton Scott velikega pomena. Močno jo je skupil tudi šprinterski as Italijan Elia Viviani, ki je v cilj prišel z močno strganim dresom.

Sorodna novica Chris Froome

Pibernik in Novak zaostala več minut
Zaostala sta tudi oba Slovenca, ki sta pri Baharin-McLarnu v vlogi pomočnikov. Luka Pibernik je z zaostankom štirih minut in 16 sekund zasedel 85. mesto, Domen Novak pa je v cilj pripeljal kot 132., in sicer sedem minut in 34 sekund za zmagovalcem. A bahrajnska ekipa z močnim slovenskim priokusom je pripeljala kapetana Hermanna Persteinerja v ospredju.

V četrtek kolesarje čaka tretja, 131 kilometrov dolga etapa z začetkom v Unleyju ter gorskim ciljem na Paracombu.