Jani Brajkovič je imel na Touru velike načrte že lani, a je v uvodnem tednu dirke padel. Foto: BoBo
Jani Brajkovič je imel na Touru velike načrte že lani, a je v uvodnem tednu dirke padel. Foto: BoBo
Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov je kapetan Astane. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič upa na dobre predstave v vožnji na čas. Foto: BoBo
Evans pred začetkom Toura
Spremljajte letošnji Tour na TVS 2 in na MMC-ju
Brajkovič z visokimi cilji na Tour

Kolesarska Dirka po Franciji se začenja v soboto, Jani Brajkovič pa je pred začetkom tritedenskega spektakla spregovoril posebej za MMC.

Pred vami so trije tedni dokazovanja, po katerem bomo dobili odgovor, ali ste pravi kolesar za dirko vseh dirk. Menite, da se boste lahko spopadli z vsemi izzivi, predvsem z utrujenostjo v zadnjem tednu?
Mislim, da sem pripravljen bolje kot lani. Glava je, noge so. Če bo šlo vse po načrtih, sem sposoben za velik rezultat.

Ste zadovoljni s traso letošnjega Toura?
Sem zadovoljen. Veliko je kronometra, ki naj bi mi bil pisan na kožo. Letos v vožnji na čas sicer nisem blestel, toda prepričan sem, da se bo to na Touru spremenilo. Mogoče še ne na prologu, na dveh daljših kronometrih pa bi lahko pridobil kakšno sekundo proti drugim favoritom.

Poznate klance, ki vas čakajo?
Nekaj klancev poznam, vseh pa ne. Najbolj zahtevna etapa v Pirenejih je enaka kot leta 2010, le da se vozi v nasprotni smeri.

Katere gorske etape najtežje pričakujete?
Prepričan sem, da se bo dirka odločila zadnji teden v Pirenejih. Na dveh gorskih etapah in kronometru bo treba biti 100-odstoten. Vsi vemo, da bo utrujenost zelo velika, ampak prav tam se bodo delale razlike.

Kje ste naredili ključne priprave za Tour de France?
Ves maj sem preživel v Koloradu. Tam sem se v miru pripravljal na višini in menim, da so priprave povsem uspele.

Je bilo v pripravah kaj novosti?
Zelo veliko smo testirali. Predvsem smo skrbeli, da se ne bi pretreniral. Glede na vse pokazatelje smo potem prilagodili trening.

Lahko trenutno rečete, da ste v "top formi"?
Mislim, da še ne. Tour bom začel s kakšnim odstotkom rezerve. Upam, da bo vrhunska forma prišla po prvem tednu dirke.

Ste naredili kakšne teste krvne slike?
Prav zaradi tega sem odpotoval v Kolorado. Sodeloval sem z zdravnikom in na podlagi tedenskih krvnih slik smo "dozirali" treninge.

Ste bili že kaj v skrbeh, ker se sadovi dela niso hitro pokazali, saj ste povedali, da ste imeli prvič letos res dobre noge šele na kraljevski etapi Dirke po Sloveniji?
Na začetku leta sem bil malce preveč navdušen, saj sem bil v dobri formi že januarja. Februarja sem hotel malce preveč, izgubil sem svežino in se malce pretreniral. Nato so iz tedna v teden sledile dirke, po katerih se mi ni uspelo regenerirati. Po padcu na Dirki po Baskiji, ko sem padel in dobil pretres možganov, se mi je uspelo povsem spočiti. Od takrat so tudi rezultati boljši.

Kakšen motivacijski dejavnik je bila zmaga na Dirki po Sloveniji? Vam je to dalo dodatnega zagona, ali pa ni imelo posebnega vpliva?
Dirka po Sloveniji je bila zame nekaj posebnega. Pričakovanja so bila velika, a moj prvi cilj ni bila skupna zmaga. Hotel sem dobro trenirati, dirkati in pokazati solidno formo, kar mi je tudi uspelo. Mogoče je bil malce slabši le kronometer, kjer sem bil preveč lahkomiseln. Na srečo se je na koncu vse izteklo meni v korist.

Kako bi primerjali vaše pomočnike? Imate letos v Astani dovolj kolesarjev, ki bodo v težkih etapah čim dlje kolesarili z vami? Ekipa se sicer zdi močna, z vami bodo Aleksander Vinokurov, Maksim Iglinski, Robert Kišerlovski in zlasti Andrej Kašečkin, ki je odličen v vožnji v klanec.
V nasprotju z lanskim letom, ko smo imeli štiri kolesarje, ki so dirkali za čim boljšo uvrstitev v skupnem seštevku, imamo zdaj samo enega, mogoče dva. To je zame velika prednost, saj bo tako na voljo več pomočnikov. Zelo pomembno bo, da ohranim čim več moči v prvem tednu in da ne izgubljam dragocenih sekund. Denimo Božič bi v prvem tednu lahko dirkal zase, a sem prepričan, da bo predvsem pomagal meni. Vinokurov je že na Dauphineju pokazal profesionalnost, tudi drugi pa so sposobni dobro oddelati vse naloge.

Vas moti, da niste vi določeni za kapetana, ampak Vinokurov.
Tudi če Vinokurov ne bo dirkal na skupno uvrstitev, je logično, da je on kapetan. Navsezadnje je to njegova ekipa. On je eden izmed velikih kolesarjev, ki so pred leti krojili vrh na Touru. Spodobi se, da je on kapetan.

Se strinjate, da se bosta za zmago na Dirki po Franciji borila predvsem Evans in Wiggins?
Wiggins in Evans sta izrazita favorita. Za njima je veliko kolesarjev, ki so prav tako zelo dobri, a letos še niso dosegli velikih rezultatov. Tu mislim predvsem na Leipheimerja, Gessinga, van den Brooka. To so kolesarji, ki so sposobni priti na stopničke. Mogoče ne zmagati, ampak od tretjega do desetega mesta je vse odprto.

Schleckoma letos ne gre po načrtih. Andyja zaradi poškodbe ne bo, Frank pa pravi, da je že predolgo v tekmovalnem ritmu, zato od Toura ne pričakuje veliko. Menite, da bo vseeno igral pomembno vlogo?
Menim, da bo Frank zelo dobro odpeljal Tour, čeprav bo veliko izgubil na kronometru. Vsaj tri do štiri minute na vsakem. To bo na gorskih etapah praktično nemogoče pridobiti nazaj.

Ker boste letos nastopili tudi na olimpijskih igrah, še povejte, ali bi zamenjali 3. mesto na Touru z bronasto olimpijsko medaljo?
Ne.

Evans pred začetkom Toura
Spremljajte letošnji Tour na TVS 2 in na MMC-ju
Brajkovič z visokimi cilji na Tour