Napad Pogačarja na prelazu Noyer

Na prelazu Noyer je vodilni kolesar vseeno napadel tekmece, zlasti drugouvrščenega Danca. Tadej Pogačar se je sprva otresel tako Jonasa Vingegaarda kot Remca Evenepoela, a sta pikčasta in bela majica ujela rumeno med spustom s predzadnjega klanca dneva.

Na ciljnem vzponu na Superdévoluy je napadel tretjeuvrščeni Evenepoel in Vingegaard ni zmogel pokriti Belgijčevega skoka. V zaključnih treh kilometrih vzpona so pomagali pomočniki tako Soudal QuickStepa kot Visme Lease a Bika.

Evenepoel je v cilj prišel kot 26. z zaostankom za zmagovalcem etape +7:13, v zadnjih nekaj sto metrih je še enkrat skočil Pogačar, ki je v cilj prišel z zaostankom +7:23, medtem ko je Vingegaard črto prečkal dve sekundi za njim (+7:25).

V skupnem seštevku Pogačar zdaj vodi 3:11 pred Vingegaardom in 5:09 pred Evenepoelom. Zmagovalni oder je bržkone dokončno določen, saj zdaj četrtouvrščeni Joao Almeida za svojim kapetanom pri UAE Emirates zaostaja že 12:57!

23. zmaga kariere in prva na Touru, potem ko je na Giru in Vuelti že dobil po tri etape. Ekvadorec je leta 2019 osvojil Dirko po Italiji, na zmagovalnem odru pa je stal tudi na Dirki po Španiji 2020 (skupno drugi za Rogličem) in Dirki po Franciji 2021 (skupno tretji za Pogačarjem in Vingegaardom) .Foto: AP
23. zmaga kariere in prva na Touru, potem ko je na Giru in Vuelti že dobil po tri etape. Ekvadorec je leta 2019 osvojil Dirko po Italiji, na zmagovalnem odru pa je stal tudi na Dirki po Španiji 2020 (skupno drugi za Rogličem) in Dirki po Franciji 2021 (skupno tretji za Pogačarjem in Vingegaardom) .Foto: AP

Carapaz zaokrožil trojček etapnih zmag

Razgibana trasa z zaključkom navkreber je prinesla teren za ubežnike, ki jih je glavnina zbrana okoli barvnih majic izpustila šele po letečem cilju na 120. kilometru dneva. Na njem je Biniam Girmay prehitel Jasperja Philipsena in ima zdaj v boju za zeleno majico 33 točk prednosti.

Spredaj se je oblikoval kvartet Benoot, Jungels, Gregoire in Cort, ki pa je za hrbtom imela veliko zasledovalno skupno z več kot 40 kolesarji. Na predzadnjem vzponu na prelaz Noyer je Richard Carapaz napadel iz prve skupine zasledovalcev in ujel ter prehitel vodilni kvartet. Sprva mu je sledil Simon Yates, a še pod vrhom Noyerja se je Ekvadorec otresel Britanca in se nato v samostojni vožnji odpeljal do svoje prve etapne zmage na Dirki po Franciji.

Tolažba, ker ne bo mogel braniti olimpijskega naslova

Carapaz je s tem dopolnil trojček etapnih zmag na tritedenskih dirkah in je postal 110. kolesar v zgodovini, ki je dobil vsaj po eno etapo na Giru, Touru in Vuelti. Sočasno je 31-letna lokomotiva iz Cachija poskrbela za prvo zmago Ekvadorcev na največji kolesarski dirki na svetu. Lepa nagrada za ameriško ekipo EF EasyPost in samega Carapaza, ki zaradi zgolj enega mesta za Ekvador v Parizu ne bo mogel braniti olimpijskega naslova iz Tokia.

V slabih 178 km razgibanega terena je bilo 2800n višinskih metrov, vsi trije kategorizirani vzponi pa so bili razporejeni v zadnjih 40 kilometrih. Superdevoluy je prvič gostil cilj etape na Dirki po Franciji.


111. DIRKA PO FRANCIJI

17. ETAPA

Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoluy, 177,8 km: