Eugenia Bujak. Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Eugenia Bujak. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Zmagovalka 31,2 km dolge vožnje na čas med krajema Heusden-Zolder in Hasselt je gladko postala domačinka Lotte Kopecky. Vodilna kolesarka na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je za 43 sekund ugnala drugouvrščeno Nizozemko Ellen van Dijk. Tretja je bila že z več kot minuto zaostanka Avstrijka Christina Schweinberger.

Bujak, edina Slovenka na startu, je zaostala minuto in 52 sekund ter končala v prvi tretjini med 27 tekmovalkami.

Affini hitrejši od Künga

Na moškem kronometru, kjer Slovenija ni imela tekmovalca, je zmagal Italijan Edoardo Affini, ki je ciljno črto prečkal v času 35:15,47. Slabih deset sekund je zaostal Švicar Stefan Küng (zmagovalec nedeljskega kronometra na Dirki po Španiji), slabih 20 pa Affinijev rojak Mattia Cattaneo.

Med mlajšimi člani je bil najhitrejši Belgijec Alec Segaert. Edini Slovenec Anže Ravbar se je uvrstil na 28. mesto, za zmagovalcem je zaostal za tri minute in 43 sekund.

Med mlajšimi članicami je zmago slavila Finka Anniina Ahtosalo. Nika Bobnar je zaostala minuto in 44 sekund ter bila 16., Špela Colnar pa je z zaostankom dobrih dveh minut in pol zasedla 21. mesto.

Edoardo Affini (v sredini), sicer kolesar ekipe Visma Lease a Bike, je bil najboljši v konkurenci članov. Foto: EPA
Edoardo Affini (v sredini), sicer kolesar ekipe Visma Lease a Bike, je bil najboljši v konkurenci članov. Foto: EPA

Valjavec med mladinci 11.

Kronometer mladink je dobila Španka Paula Ostiz Taco, izmed Slovenk je najvišje posegla Eva Potočnik na 18. mestu (+1:12,384), Dominika Štrukelj je končala na 38. mestu (+2:21,197), Anet Trakonja pa tik za njo (+2:30,849).

Med mladinci je bil najboljši Nizozemec Michiel Mouris, Erazem Valjavec je z zaostankom minute in 12 sekund zasedel 11. mesto. Tine Jenko je zaostal tri minute in 15 sekund ter bil 36.

Cestne dirke se bodo zvrstile od petka do nedelje.

Eugenia Bujak v kronometru osma na EP-ju