Tyler Farrar je zaokrožil popoln dan ekipe Garmin. Foto: EPA
Tyler Farrar je zaokrožil popoln dan ekipe Garmin. Foto: EPA
Thor Hushovd
Thor Hushovd je zadržal rumeno majico. Foto: EPA
Jose Joaquin Rojas
Jose Joaquin Rojas je oblekel zeleno majico za najboljšega šprinterja. Zbral je 65 točk, sedem več od Farrarja. Foto: EPA
Farrar prvič slavil na Touru

Farrar je zmagal na ameriški dan državnosti. Drugo mesto je zasedel Francoz Romain Feillu, moštveni kolega Božiča pri ekipi Vacansoleil. Tretje mesto je osvojil Španec Jose Joaquin Rojas.

"Seveda bi takšno zmago podpisal kateri koli dan, a da sem jo dosegel prav 4. julija, je to le še češnja na torti. Zares sem si želel etapne zmage, ki jo posvečam prijatelju Wouterju Weylandtu. Med etapo sem razmišljal o njem," je povedal Farrar, ki je prvič dobil etapo na Touru, na Giru in Vuelti je že slavil. Weylandt je umrl 9. maja po padcu na Giru, naslednji dan je potrti Farrar odstopil z italijanskega kroga.

Poraz Cavendisha
Prvi favorit Mark Cavendish je zasedel le peto mesto, svetovni prvak Hushovd pa je bil še mesto slabši. "V ciljni ravnini nas je Garmin prehitel. Med Feillujem in Rojasom sem bil zaprt, skoraj bi padel. Izgubil sem hitrost. Nekateri so me verjetno že odpisali, a Tour se je šele začel," je dejal Cavendish.

V času zmagovalca so ciljno črto prečkali tudi Jani Brajkovič (Radioskack) na 40., Kristijan Koren (Liquigas) na 72. in Grega Bole (Lampre) na 89. mestu.
Skupni vrstni red se ni spremenil. Hushovd ima sekundo prednosti pred moštvenim kolegom Britancem Davidom Millarjem, tretji je Avstralec Cadel Evans (BMC). Branilec naslova Alberto Contador, ki je izgubil kar nekaj časa, ko se je v soboto zapletel v padec, je skupno 69. in za vodilnim zaostaja minuto in 42 sekund.

V torek kratek ciljni vzpon
Četrta etapa bo na sporedu v torek, ko bodo kolesarji prevozili 172,5 kilometra od Lorienta do Mur-de-Bretagna. Zaključni vzpon tretje kategorije je dolg le dva kilometra, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten.

3. etapa, 
Olonne sur Mer-Redon, 198 km:
1. T. FARRAR ZDA 4:40:21 2. R. FEILLU FRA 3. J. J. ROJAS ŠPA 4. S. HINAULT FRA vsi 5. M. CAVENDISH VB 6. T. HUSHOVD NOR 7. J. DEAN AVS 8. B. BOŽIČ SLO 9. A. GREIPEL NEM 10. J. ENGOULVENT FRA isti ... 40. J. BRAJKOVIČ SLO
42. A. SCHLECK LUKS
72. K. KOREN SLO
89. G. BOLE SLO čas

Skupni vrstni red po 3. etapi:

1. T. HUSHOVD NOR 9:46:46
2. D. MILLAR VB isti čas
3. C. EVANS AVS +0:01
4. G. THOMAS VB 0:04
5. L. GERDEMANN NEM
6. E.-B. HAGEN NOR vsi
7. F. SCHLECK LUKS
8. A. SCHLECK LUKS isti
9. J. FUGLSANG DAN
10. B. WIGGINS VB čas
...
21. J. BRAJKOVIČ SLO 0:10
52. G. BOLE SLO 1:04
69. A. CONTADOR ŠPA 1:42
81. K. KOREN SLO 2:11
183. B. BOZIČ SLO 7:59
Farrar prvič slavil na Touru