Jakob Fuglsang je nadarjen kolesar, za katerega bomo v prihodnosti verjetno še velikokrat slišali. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Fuglsang je nadarjen kolesar, za katerega bomo v prihodnosti verjetno še velikokrat slišali. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Fuglsang
Lahko kdo do nedelje Fuglsangu sleče rumeno majico? Zdi se, da ne ... Foto: MMC RTV SLO
Jakob Fuglsang
Fuglsang bo bržkone še dva dni poziral z rumeno majico. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Jakobom Fuglsangom

In odločitev je bila, kot kaže, pravilna. 24-letni Danec, leta 2007 svetovni prvak v gorskem kolesarstvu (kros) do 23 let, že v prvem letu resnega dirkanja na cestah naravnost navdušuje. Maja je bil šesti na močni večetapni Dirki po Kataloniji, enako uvrstitev pa je pred dnevi ponovil še na bolj prestižni preizkušnji in generalki za Tour, dirki Dauphine Libere. Tam je opozoril nase tudi takšne ase, kot so Alejandro Valverde, Cadel Evans in Alberto Contador, ki so zasedli prva tri mesta.
V Švici rojeni mladenič v dresu danske ekipe Saxo Bank (nekdanji CSC) odlično pripravljenost kaže tudi na Dirki po Sloveniji, kjer je premočno zmagal na kraljevski prvi etapi prek Vršiča in Korenskega sedla. Po mnenju večine mu rumeno majico lahko sleče le še čudež oziroma neverjetna smola. Z njim smo se pogovarjali po koncu petkove etape v Ljubljani.

Jakob, čestitke za do zdaj prikazano. Ste zadovoljni z današnjo etapo?
Bolj ali manj sem zadovoljen. Imel sem nekaj želodčnih težav, zato se ves dan nisem počutil najbolje. Toda ekipa je delala zelo dobro. Na koncu sem izgubil nekaj časa, toda po včerajšnji veliki prednosti sem brez težav ubranil vodstvo. Upam, da bom tudi jutri dobro kolesaril.

Menite, da boste obdržali rumeno majico do konca dirke?
Upam. Naredil bom vse, kar lahko, da jo obdržim.

Kakšni so vaši cilji za soboto?
Videli bomo, kako se bom počutil. Če bom v redu, bom sledil drugo- in tretjeuvrščenemu v skupnem seštevku, kar bo že dovolj zame. Tudi če z menoj ne bo vse v redu, pa imam še vedno precej prednosti. Videli bomo, kako bo.

Pred kratkim ste presedlali z gorskega na cestno kolo. Zakaj ste se odločili za ta korak?
Hotel sem poskusiti nekaj novega. Po olimpijskih igrah lansko leto, kjer sem tekmoval na gorskem kolesu, se je končal neki ciklus. Če hočem kaj narediti v cestnem kolesarstvu, je bil to pravi trenutek za menjavo. Lani sem zmagal na Dirki po Danski in dobil dobro priložnost, da izkoristim to zmago in podpišem pogodbo.

Vaši izidi so zelo dobri. Bili ste šesti na dirki Dauphine Libere. Kakšni so vaši cilji v nadaljevanju kariere?
V nekaj letih bi se rad dobro odrezal na velikih dirkah. Bomo videli.

Kdo je vaš vzornik?
To vprašanje sem dobil že velikokrat. Pravzaprav nimam nobenega vzornika. Ne morem reči, da sem velik navijač Lancea Armstronga ali Alberta Contadorja. Cenim kolesarje, ki zmagujejo na največjih dirkah, in pogum, ki ga kažejo, ko napadajo. Rad gledam velike predstave na televiziji, toda nimam kolesarja, ki bi mi bil bolj všeč kot drugi.

Vam je všeč Dirka po Sloveniji?
Do zdaj je lepo.

Pogovor z Jakobom Fuglsangom