Stefano Garzelli, Gilberto Simoni, Danilo Di Luca in Ivan Basso na predstavitvi v gledališču La Fenice v Benetkah. Foto: Reuters
Stefano Garzelli, Gilberto Simoni, Danilo Di Luca in Ivan Basso na predstavitvi v gledališču La Fenice v Benetkah. Foto: Reuters

V Trstu se bo namreč končala 2. etapa 10. maja, naprej pa se bodo kolesarji odpravili iz Gradeža. Dirka se bo začela dan prej v Benetkah z ekipnim kronometrom, po 3.395 km pa bo zmagovalec za spremembo od prejšnjih let namesto v Milanu paradiral v Rimu, kjer bo na sporedu 15 km dolga posamična vožnja na čas. 21. maja bo skoraj 62-kilometrski kronometer ob ligurijski obali pri znanem turističnem središču Cinque Terre.

Najvišja točka Col d'Izoard
Pravih gorskih etap bo pet, najvišja točka pa v 10. etapi ob vzponu na Col d'Izoard (2.360 m). V tej etapi bodo morali kolesarji na poti iz Cunea v Pinerolo premagati pet klancev. Giro bo obiskal tudi Avstrijo (Innsbruck), Švico, Francijo, Torino, Firence, Bologno in Neapelj, kjer bo dva dni pred koncem dirke cilj pod vulkanom Vezuv.

"Čaka nas neverjetno težka dirka, saj pravega oddiha ne bo. Že četrta in peta etapa v Alpah bi lahko imeli velik pomen, še posebno, če bo vreme slabo. Drugi teden bo v znamenju dolgega kronometra, mislim, da tako dolgega še nikoli nisem vozil. Najbrž pa se bo dirka odločila v zadnjih treh etapah," je v prvih odzivih dejal Lance Armstrong, ki bo prvič vozil na Dirki po Italiji. Njegov favorit za zmago je Ivan Basso.

Zemljevid dirke
vir: spletna stran La Gazzette dello Sport




M. R.