Epidemija bo močno prizadela tudi kolesarstvo. Sezona naj bi se začela 1. avgusta, vrhunec bo Dirka po Franciji (začetek 29. avgusta). Dirke po Sloveniji letos ne bo. Foto: Twitter/@TourOfSlovenia
Epidemija bo močno prizadela tudi kolesarstvo. Sezona naj bi se začela 1. avgusta, vrhunec bo Dirka po Franciji (začetek 29. avgusta). Dirke po Sloveniji letos ne bo. Foto: Twitter/@TourOfSlovenia

Hvastija, podpredsednik KZS-ja, je v pogovoru za STA priznal, da utegnejo biti posledice za kolesarstvo dolgotrajne. "Tudi če se vse sprosti, iz danes na jutri ne moremo vsega kar zagnati iz ničle in delati naprej, kot da nič ni bilo. Sponzorji odpovedujejo pokroviteljstvo prireditvam, ljudje se bojijo, tako da bodo posledice kar dolgotrajne. Ko bodo vsi ti ukrepi sproščeni do te mere, kot so bili pred nastopom koronavirusa, potem bomo zadovoljni, prej pa ne."

Kolesarska zveza je po njegovih besedah sodelovala pri smernicah za zagon slovenskega športa, ki jih je na vlado naslovil Olimpijski komite Slovenije, a nad današnjim odlokom vlade ni navdušen. "Zdaj je prišlo ven to, kar pač je. Za naš šport ni nobenih specifik, zato tega ne bomo dodatno interpretirali. Vsak naj prebere, kaj je napisal sekretariat za šport in to interpretira sam."

Sorodna novica Pogačarjev nastop na Touru zdaj ni tako samoumeven

Ali v Sloveniji letos sploh bo kakšna dirka?
"Individualni treningi so bili že tako dovoljeni. Ker je pod določenimi pogoji dovoljena tudi izvedba tekmovanj na državni ravni, je to edina sprememba, za zdaj pa za nas položaj ni pretirano drugačen kot v zadnjih dveh mesecih."
In koliko dirk bi lahko v tej sezoni sploh videli na slovenskih tleh? "V četrtek imamo odbor za cestno kolesarstvo, tako da bo na kupu več pametnih glav in bomo mogoče izvedeli kaj več. Ne odločamo pa mi, zato bomo težko povedali kaj novega." Hvastija upa, da bo položaj boljši čez 14 dni, kot so si vlada in pristojni organi pustili časa za nadaljnje rahljanje ukrepov na področju športa.

"To so samo želje, da vse stlačijo v štiri mesece"
Do včeraj objavljenega novega koledarja Mednarodne kolesarske zveze je Hvastija kritičen: "To so samo želje, da vse stlačijo v štiri mesece. Delali so seveda le program za najvišjo raven, preostalega se niso niti dotikali. Pustili so nabor dirk nižjega ranga, ki so bile že sicer v tistem delu koledarja brez upoštevanja česar koli. Glede svetovne serije menim, da bo težko izvedljiva," pravi Hvastija, ki medtem čaka na potrditev koledarja za nižjo raven, ki bo objavljen 20. maja.