Tadej Pogačar je letos tretjič zmagal na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar je letos tretjič zmagal na Dirki po Franciji. Foto: EPA

Ali bo francoska pentlja na sporedu pred olimpijskimi igrami ali po njih, še ni znano. "Kdaj bo Tour leta 2028? Ne odločamo mi, ampak Mednarodna kolesarska zveza UCI. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je dejal direktor Toura Christian Prudhomme za portal Wielerflits.

Leta 2020 se je Tour zaradi pandemije koronavirusa začel šele konec avgusta.

Pogačar prvi v zgodovini presegel enajst tisoč točk

Z zmago v Montrealu je Tadej Pogačar na svetovni kolesarski lestvici kot prvi kolesar v zgodovini presegel mejo enajst tisoč točk. Ima jih 11.393. Prvi zasledovalec je Remco Evenepoel, ki je zbral 5298 točk. Primož Roglič ostaja na petem mestu (4266).

Tudi letos so morali organizatorji Toura prilagoditi termin dirke. Zaradi poletnih iger v Parizu se namreč ta ni končala na Elizejskih poljanah kot običajno, temveč je bil cilj v Nici. V času preteklih poletnih OI se je Dirka po Franciji običajno začela en teden prej, konec junija. Tega ni bilo mogoče rešiti po objavi OI 2028 v Los Angelesu.

Ena od možnosti bi bila preložitev na avgust. Druga možnost je, da bi se dirka začela 25. junija in končala 16. julija 2028, s čimer pa bi se že križala z igrami.

Obe možnosti bi imeli daljnosežne posledice za koledar dirk. Prestaviti bi morali Dirko po Španiji, zgodnejši junijski datum pa bi povzročil težave pri dirkah po Švici in po Dofineji ter državnih prvenstvih. Poleg tega bi bil premor od Gira, ki bo maja, zelo kratek.