Lennard Kämna se veseli etapne zmage na Dirki po Kataloniji. Foto: EPA
Lennard Kämna se veseli etapne zmage na Dirki po Kataloniji. Foto: EPA
DIRKA PO KATALONIJI, 5. etapa

La Pobla de Segur - Manresa, 201,1 km: 
  1. L. KAMNA         NEM      4:29:13 
  2. R. GUERRIERO     POR        +0:39 
  3. M. B. ETXEGIBEL  ŠPA         0:42 
  4. D. SMITH          NZ         0:44 
  5. D. MARTIN        IRS          vsi 
  6. M. MOHORIČ       SLO         isti 
  7. J. KNOX           VB              
  8. A. VALTER        MAD          čas 

Nemec je že med včerajšnjo etapo opozoril nase, ko je poskušal z begom, a ga favoriti niso spustili predaleč. Danes pa je prvi prečkal ciljno črto.

Drugo mesto po 201 kilometru od La Pobla de Segurja do Manrese je zasedel Portugalec Ruben Guerreiro, tretje pa Španec Mikel Bizkarra. Šesti je bil Matej Mohorič.

26-letni Kranjčan je bil med najdejavnejšimi kolesarji na etapi. Že po dobrih 50 kilometrih je s Francozom Remijem Cavagno skočil v ospredje in hitro imel prednost. V nadaljevanju sta se ubežnikoma pridružila še dva kolesarja in dobrih sto kilometrov pred ciljem je prednost pred glavnino narasla na slabe štiri minute.

Ubežniki z Mohoričem na čelu so pobeg končali približno 50 kilometrov pred Manreso, odločitev o zmagovalcu pa je padla sedem kilometrov pred ciljem, ko je iz skupine skočil Kämna in si v zaključnih kilometrih privozil 39 sekund prednosti pred drugouvrščenim, 44 pred skupino, v kateri je bil tudi Mohorič, oziroma dve minuti pred glavnino. V njej se je varno skozi cilj pripeljal tudi vodilni v skupni razvrstitvi Britanec Adam Yates.

Njegova ekipa Ineos Grenadiers ima pred zadnjima dvema etapama priložnost za trojno slavje. Yates ima namreč 45 sekund prednosti pred moštvenim kolegom, Avstralcem Richiejem Portom, ter še štiri več pred Britancem Geraintom Thomasom.

V soboto je na sporedu razgibana etapa od Tarragone do Mataroja v dolžini 194 kilometrov, Dirka po Kataloniji pa se bo sklenila v nedeljo s 133 kilometri po ulicah Barcelone.

Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. A. YATES         VB      18:45:27 
  2. R. PORTE         AVS        +0:45 
  3. G. THOMAS        VB          0:49 
  4. A. VALVERDE      ŠPA         1:03 
  5. W. KELDERMAN     NIZ         1:03 
 65. M. MOHORIČ       SLO        36:21 
Asgreenu dirka Saxo Bank Classic

Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep) je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke Saxo Bank Classic, ki sodi med tako imenovane belgijske klasike. Drugi je bil njegov moštveni kolega Francoz Florian Senechal, tretji pa Nizozemec Mathieu van der Poel. Slovencev ni bilo na štartu.