Pozimi upokojeni Simon Špilak je največja uspeha kariere dosegel z dvakratno zmago na Dirki po Švici. Leta 2015 je v boju za skupno zmago ugnal Gerainta Thomasa in Toma Dumoulina, leta 2017 pa Damiana Carusa in Stevena Kruijswijka. Foto: EPA
Pozimi upokojeni Simon Špilak je največja uspeha kariere dosegel z dvakratno zmago na Dirki po Švici. Leta 2015 je v boju za skupno zmago ugnal Gerainta Thomasa in Toma Dumoulina, leta 2017 pa Damiana Carusa in Stevena Kruijswijka. Foto: EPA
Naslednja dirka na koledarju: Tour de France

Prvega aprila je Mednarodna kolesarska zveza sprejela odločitev, da zaradi pandemije odpove prav vse dirke do 1. junija. Po prestavitvi Kriterija Dauphine in odpovedi Dirke po Švici je na uradnem koledarju zdaj na vrsti Dirka po Franciji, ki bi se morala v Nici začeti 27. junija. Prireditelj ASO si je rok za preložitev postavil 15. maja. (koledar svetovne serije 2020).


Že od 17. marca je pa zamrznjena UCI-lestvica, na kateri tako še naprej vodi Primož Roglič, ki pa sploh ni začel sezone 2020. A novi koledar za morebitno nadaljevanje sezono bodo UCI, ASO in RCS lahko resno začel sestavljati šele, ko bo minila pandemija, ki se močno razrašča ravno v kolesarskih deželah in terja veliko smrtnih žrtev.

Prireditelji Tour de Suisse so zapisali, da je to v luči trenutnih razmer ob izbruhu pandemije novega koronavirusa najbolj logično, da dirko odpovedo. V nasprotju z največjima organizatorjema elitnih kolesarskih dirk francoskim ASO-jem in italijanskim RCS-om so se v Švici, da dirke uradno odpovedo, in ne samo za zdaj prestavijo.

Ne prestavljeno, temveč za letos odpovedano
Odpovedana je bila tako že Dirka po Romandiji, ki velja za generalko pred Girom, zdaj pa še Dirka po Švici, ki je generalka za Tour. V izjavi za javnost so švicarski prireditelji dodatno poudarili, da bi izvedba dirke v poznejšem časovnem terminu tudi privedla do dodatne finančne izgube, hkrati bi prelaganje in čakanje na morebiten konec pandemije in iskanje časovnega okna privedlo še dodatnih stroškov.

Dirka po Švici 2021 se bo tako vrnila s čim manj spremembami trase, ki je bila predvidena za letošnjo izvedbo. Gre za prvo odpoved Dirke po Švici po koncu 2. svetovne vojne, med katero niso dirkali leta 1940 in v obdobju 1943–45, ker ni bilo tuje konkurence.

Dirka po Švici prvič po 2. svetovni vojni odpovedana

Lansko Dirko po Švici je dobil Egan Bernal, ki je nato slavil tudi na Dirki po Franciji. Švica je skupaj s Kriterijem Dauphine glavni preizkus moči pred največji dirko na svetu, a zdaj sta obe generalki odpovedani.

Napočil čas za prave virtualne dirke?
V času, ko bi moralo biti letos tekmovanje, bodo najbrž pripravili digitalno dirko, kar je odvisno od uspeha digitalne različice Dirke po Romandiji. Na platformi češkega podjetja Rouvy bodo med 22. in 26 aprilom izvedli 5-dnevno virtualno dirko.

Med 13 na nedeljski virtualni Dirki po Flandriji bo sodeloval tudi lanski veliki zmagovalec
Med 13 na nedeljski virtualni Dirki po Flandriji bo sodeloval tudi lanski veliki zmagovalec "De Ronde" Italijan Alberto Bettiol (EF1). Foto: EPA
Sorodna novica Toura brez gledalcev zagotovo ne bo

V nedeljo virtualni zaključek Dirke po Flandriji
Kolesarjenje je eden izmed športov, ki je zadnja leta doživel razcvet digitalnih platform za dirkanje v navidezni resničnosti, s čimer je prišlo do razmaha na trgu za sobna kolesa in trenažerje še pred krizo in zaukazanimi karantenami ter samoizolacijo. V nedeljo bi po tradiciji morala biti Dirka po Flandriji, največja dirka v Flandriji, a letošnji flamski božič seveda odpade. Namesto tega prireditelji prav tako pripravljajo virtualno dirko – na platformi Bkool in v spletnem prenosu se bo na zadnjih 32-kilometrske proge, vključno s kultnima vzponoma Kwaremont in Paterberg pomerilo 13 specialistov za klasike.

Med njimi je najglasnejši na družbenih medijih Thomas De Gendt, ki je bil pred dnevi diskvalificiran iz virtualne dirke na platformi Zwift, ker je šel v navidezni klanec z močjo do 550 vatov. Algoritmi so ga upočasnili, ker naj bi sumljivo močno šel v vzpon, četudi ima priznani specialist za pobege v svojem avatarju kljukico profesionalnega kolesarja.

Najboljša ideja: en skupni Grand tour

Idej in scenarijev za nadaljevanje kolesarske sezone je veliko, a najizvirnejši in med kolesarsko karavano ter navdušenci najbolje sprejet je predlog evropskega prvaka Mattea Trentina. 30-letni Italijan je predlagal, da bi v najboljšem primeru močno skrajšane sezone 2020 izvedli le en Grand tour, in to združenega. Štart in prvi teden v Italiji, drugi teden v Španiji, zadnji teden pa v Franciji.