Nasmeh šampiona ali prevaranta? Foto: EPA
Nasmeh šampiona ali prevaranta? Foto: EPA
Oscar Pereiro
Oscar Pereiro bo iz škandala očitno potegnil največ. Foto: EPA

"Ne vem, kakšna je razlaga za to, da se je testosteron znašel v mojem telesu, zagotovo pa ni bil dodatno vnesen od zunaj," se brani 30-letni Američan. Če bo pozitiven tudi B-test, bo Landis postal prvi zmagovalec Toura, ki bi bil diskvalificiran zaradi dopinga. Američan je pojasnil, da so večer pred usodno etapo z moštvenimi kolegi v hotelski sobi depresijo skušali pregnati s pivom in viskijem, a to naj ne bi vplivalo na povišano raven testosterona. Kot možne vzroke za pozitiven test je navedel še uporabo zdravil za lajšanje bolečin v kolkih, težave s ščitnico ali naravno povišano raven testosterona.

Na vprašanje, kako si razlaga svojo izjemno vožnjo v 17. etapi, potem ko je le dan prej popolnoma odpovedal, je kolesar Phonaka z neznane lokacije v Evropi odgovoril: "Na Touru je 20 etap in vsak dan vidiš izjemne predstave. Razložite mi preostalih 19."

Landis je odločen, da bo skušal dokazati svojo nedolžnost, čeprav se zaveda, da to ne bo lahko. Tudi če bi bil B-test negativen, bo senca dvoma nad njim vedno visela. V primeru diskvalifikacije Američana bo zmaga dodeljena Špancu Oscarju Pereiru.

LeMond: Kolesarstvo potrebuje potres
Trikratni zmagovalec Toura Greg LeMond, Landisov rojak, upa, da je Landis nedolžen. Če pa bo tudi drugi test pokazal, da ni tako, pričakuje, da bo Landis krivdo priznal in ne vztrajno zanikal, kot so to počeli kolesarji pred njim. "Šport očitno potrebuje potres, ki bi ga očistil umazanije," je zaključil "prvak" francoske pentlje v letih 1986, 1989 in 1990.

Po Touru ostali še brez Vuelte
Nemec Jan Ullrich, Italijan Ivan Basso in Španec Francisco Mancebo zaradi vpletenosti v dopinško afero niso smeli nastopiti na Dirki po Franciji. Zdaj so jim organizatorji prepovedali nastop tudi na Vuelti, ki se začne 26. avgusta.