Ekipa Radioshacka že trenira na kockah. Foto: EPA
Ekipa Radioshacka že trenira na kockah. Foto: EPA
Lance Armstrong
Lance se zavzeto pripravlja na osmo zmago na Touru. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je moral na dirki Dauphine priznati premoč Janiju Brajkoviču. V zadnjem mesecu je še izpilil formo. Foto: Reuters

Contador se najbolj boji prvega tedna Toura, ko kolesarje čaka neugoden veter in tudi znamenite kocke. Španec ne bi rad izgubil dragocenih sekund, še preden se bo karavana podala v Alpe. "Prvi teden bo veliko nervoze na cestah na Nizozemskem in v Belgiji. Tudi kock se ne bojim, pripravljen sem na vse. Že v tretji etapi bodo velike spremembe v skupnem seštevku. Ogledal sem si etapo s sedmimi odseki kock," je poudaril kapetan Astane.

Celotna ekipa Astane bo garala za "El Pistolera"
Zanaša se tudi na pomoč Kazahstanca Aleksandra Vinokurova. "On ima veliko izkušenj, je pravi šampion. Celotna ekipa Astane je odlično pripravljena na ta izziv. Letos bom nesporni kapetan, to je jasno določeno, lani seveda ni bilo tako. Imam popolno svobodo od prologa v Rotterdamu naprej. Na Tour grem samo z enim ciljem - na Elizejske poljane želim pripeljati še tretjič v rumeni majici," je dodal 27-letni "El Pistolero", ki je eden izmed petih kolesarjev z zmagami na vseh treh največjih kolesarskih dirkah sveta.

Vsak ima lahko slab dan
"Ničesar nočem napovedovati, zadovoljen sem s tem, da je letos več kot gorskih etap kot lani. Na sporedu je tudi moj najljubši vzpon na Tourmalet, rad bi dobil to etapo," je o trasi spregovoril Contador. Armstrong ga je večkrat postavil v vlogo velikega favorita. "Če Lance misli, da sem nepremagljiv, se moti, saj ima vsak lahko slab dan. Lanski Tour mi je dal veliko izkušenj, navadil sem se dirkati v zelo težkih razmerah tudi zunaj cest," je sklenil Contador.

Armstrong ima sijajne pomočnike
Lance je lani na Touru končal na tretjem mestu, poleg Contadorja je bil od njega boljši tudi Luksemburžan Andy Schleck. V torek je Armstrong napovedal, da bo letos zadnjič nastopil na najprestižnejši dirki sveta, kjer je bil sedemkrat najboljši (1999-2005). "Na Tour ne bi prišel, če ne bi mislil, da imam možnost za zmago. V Luksemburgu sem končal na tretjem mestu, v Švici sem bil že drugi, zdaj vemo kaj sledi v Franciji," se je pošalil Lance, ki bo imel izjemno podporo ekipe RadioShack. Levi Leipheimer, Andreas Klöden in Jani Brajkovič so vsi že zmagovali na pomembnih dirkah.

Gallopin odlično pozna Contadorja
38-letni Teksašan, ki bo kmalu še petič postal oče, je imel tudi veliko težav v letošnji sezoni. Padel je na Dirki po Kaliforniji, nekdanji moštveni kolega pri ekipi US Postal Floyd Landis pa ga je obtožil sistematičnega jemanja nedovoljenih poživil. Športni dirketor RadioShacka je Alain Gallopin, ki je lani vodil Contadorja do druge zmage na Touru. Španca izjemno dobro pozna, vse skrivnosti pa bo zdaj razložil Armstrongu. "To bi lahko bila majhna prednost zame, a Alberto je kompleten kolesar, nima slabosti. Tudi na kronometru je sijajen, to marsikdo pozablja," je še poudaril Armstrong.

Spored etap:                      
3. 7.: Rotterdam, prolog 8,9
4. 7.: Rotterdam-Bruselj 223
5. 7.: Bruselj-Spa 201
6. 7.: Wanze-Arenberg Porte du Hainaut
213
7. 7.: Cambrai-Reims 153
8. 7.: Epernay-Montargis 187
9. 7.: Montargis-Gueugnon 227
10. 7.: Tournus-Station des Rousses 165
11. 7.: Station des Rousses-Morzine 189
12. 7.: prost dan
13. 7.: Morzine Avoriaz-Saint Jean de
Maurienne 204
14. 7.: Chambery-Gap 179

15. 7.: Sisteron-Bourg les Valence 184
16. 7.: Bourg de Péage-Mende 210
17. 7.: Rodez-Revel 196
18. 7.: Revel-Ax 3 Domaines 184
19. 7.: Pamiers-Bagneres de Luchon 187
20. 7.: Bagneres de Luchon-Pau 199
21. 7.: prost dan
22. 7.: Pau-Col du Tourmalet 174
23. 7.: Salies-de-Béarn-Bordeaux 198
24. 7.: Bordeaux-Pauillac, kronomet. 52
25. 7.: Longjumeau-Paris 102