Eugenija Bujak se bo poskušala v vožnji na čas spet prebiti med prvo deseterico. Foto: EPA
Eugenija Bujak se bo poskušala v vožnji na čas spet prebiti med prvo deseterico. Foto: EPA

V Limburg je odpotovalo 23 slovenskih kolesark in kolesarjev. Prvi vrhunec bo že v sredo, ko bodo na sporedu vožnje na čas za vse kategorije. Slovenijo bo v članski kategoriji zastopala Eugenia Bujak, ki je lani dosegla 8. mesto. V kategoriji U-23 bosta tekmovali Nika Bobnar in Špela Colnar, pri mladinkah pa Dominika Štrukelj, Eva Potočnik in Anet Trakonja.

Pri moških ne bo nobenega slovenskega predstavnika v kategoriji elite, v kategoriji U-23 bo slovenske barve zastopal Anže Ravbar, pri mladincih pa Erazem Valjavec in Tine Jenko.

Konec tedna pa je rezerviran za cestne dirke. V petek sta na sporedu obe dirki v kategoriji do 23 let. Pri ženskah bosta slovenski predstavnici znova Nika Bobnar in Špela Colnar, pri moških pa bodo poleg Anžeta Ravbarja, ki je lani na evropskem prvenstvu v mladinski kategoriji osvojil naslov evropskega prvaka, nastopili še Gal Glivar, Jaka Marolt, Žak Eržen, Aljaž Turk in Teo Pečnik.

Sobota potem prinaša dirko mladincev in dirko žensk v kategoriji elite. V mladinski kategoriji bodo nastopili Erazem Valjavec, Vid Murn, Bor Ebner, Nejc Peterlin, Bastian Petrič in Gašper Štajnar, pri ženskah pa se bo Eugenii Bujak pridružila še Urša Pintar.

Slovenske nastope bodo v nedeljo dopoldne sklenile mladinke v postavi Dominika Štrukelj, Eva Potočnik, Anet Trakonja, Sara Pestotnik, Taja Mehle in Vesna Potočnik.

Vse cestne dirke se bodo končale krogom v mestu Hasselt, pred tem pa jih čaka tudi zunanji krog z nekaj tlakovanimi odseki. Šlo bo za pravo belgijsko klasiko.

Martin Hvastija, direktor cestnih reprezentanc: "Nastop na EP-ju je za mlade kolesarje eden od vrhuncev sezone, uvod v veliki finale, svetovno prvenstvo. Tehnično je trasa in konkurenca povsem drugačna od SP-ja. V Belgiji bodo razplet narekovale tlakovane ceste, krajši klančki in napovedano deževno vreme. V vseh kategorijah se pričakuje zaključni sprint manjše skupine. Zaradi terminske neusklajenosti žal ne bodo nastopili najboljši slovenski profesionalci, v vseh preostalih kategorijah pa lahko pričakujemo vidnejše uvrstitve predvsem pri moških. Deseterica je v cestnih preizkušnjah realen cilj. V kronometru so pričakovanja nižja, ker nimamo specialistov za tako hitre preizkušnje."