Tudi letos bo vrhunec kolesarske sezone Tour de France, katerega traso so predstavili najboljši trije z lanske dirke. Foto: EPA
Tudi letos bo vrhunec kolesarske sezone Tour de France, katerega traso so predstavili najboljši trije z lanske dirke. Foto: EPA
Erasmusov most v Rotterdamu
Dirka se bo 3. julija začela v Rotterdamu, končala pa se bo 25. julija v Parizu. Foto: EPA

Poleg 18 moštev ProTour bodo na startu dirke 3. julija v Rotterdamu še štiri povabljenke, povabilo sta dobili francoski ekipi Bbox-Bouygues in Cofidis, ameriški BMC ter švicarski Cervelo.

S povabilom za BMC in Cervelo so organizatorji zagotovili, da bodo na startu vsi najboljši kolesarji na svetu, saj za BMC vozil svetovni prvak Avstralec Cadel Evans, za Cervelo pa zmagovalec dirke leta 2008 Španec Carlos Sastre.

Šest slovenskih adutov za nastop na Touru
Na dirki se v primerjavi z Girom napoveduje številčna slovenska udeležba, nastop si obetajo Jani Brajkovič (RadioSchack), Gorazd Štangelj (Astana), Tadej Valjavec (AG2r), Simon Špilak, Grega Bole (oba Lampre) in Kristijan Koren (Liquigas). Brez povabila je ostala nizozemsko ekipa Vacansoleil, za katero odlično šprinta Borut Božič, ki je lani na Dirki po Španiji privozil Sloveniji zgodovinsko prvo etapno zmago na eni izmed treh največjih večetapnih dirk na svetu.

Sodelujoča moštva na Touru 2010
Ag2r-La Mondiale (Tadej Valjavec)
Astana (Gorazd Štangelj)
Bbox Bouygues Telecom
Caisse d'Epargne
Cofidis
HTC-Columbia
Euskaltel-Euskadi
Francaise des Jeux
Footon-Servetto
Lampre-Farnese Vini (Grega Bole, Simon Špilak)
Liquigas-Diomo (Kristijan Koren)
Milram
Omega Pharma - Lotto
QuickStep
Rabobank
Saxo Bank
RadioShack (Jani Brajkovič)
Sky
Katjuša
Garmin-Transitions
Cervelo Test Team
BMC Racing Team