Profil zadnje klasike sezone. Foto: Organizator
Profil zadnje klasike sezone. Foto: Organizator

Dirka odpadlega listja je po običaju zadnja večja dirka na evropskih tleh v vsaki sezoni, tako bo tudi letos. Svetovna serija se bo sicer končala na Kitajskem, kjer bo med 15. in 20. oktobrom na sporedu Dirka po Guangšiju.

Letošnji zmagovalci klasik

Milan–Sanremo: Jasper Philipsen
Flandrija: Mathieu van der Poel
Pariz–Roubaix: Mathieu van der Poel
Liege–Bastogne–Liege: Tadej Pogačar
Lombardija: ?

Skoraj 5000 višinskih metrov
Letošnja Lombardija je dolga 252 kilometrov, začela se bo v Bergamu, končala pa v Comu. Omenjena mesta si zadnja leta izmenjujeta v vlogi startnega in ciljnega mesta. Prve ocene strokovnjakov pravijo, da trasa ni tako zahtevna, kot je bila zadnja leta, a po podatkih Strave kolesarje čaka 4823 višinskih metrov, kar jo seveda uvršča med najtežje enodnevne dirke v sezoni.

Vrnitev Sormana
Prvič po letu 2020 bo na trasi vzpon Sormano, kjer je takrat padel Remco Evenepoel in se huje poškodoval. Letos se bodo klanca lotili iz obratne smeri, klanec je dolg skoraj 13 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 6,4 odstotka. Najzahtevnejša bosta zadnja dva kilometra, ko se bo cesta po kratki ravnini spet postavila zelo navkreber (9,1 odstotka).

Nibali je Lombardijo dobil v letih 2015 in 2017. Foto: EPA
Nibali je Lombardijo dobil v letih 2015 in 2017. Foto: EPA

Nibali pričakuje zanimiv boj
Marsikdo je prepričan, da bi tu znala biti odločilna selekcija, saj bo od vrha do cilja še 42 kilometrov, večina po ravnem. Ob predstavitvi je podobno razmišljal dvakratni zmagovalec te dirke Vincenzo Nibali: "Trasa mi je všeč, je težka in selektivna. Zadnja klasika sezone pomeni, da bodo kolesarji utrujeni, verjamem pa, da bodo vseeno pripravljeni. Rad bi videl dober boj med Pogačarjem in Evenepoelom, ki sta glede na videno v tej sezoni glavna favorita."

Od Sormana do cilja bo le še en manjši vzpon, in sicer na San Fermo della Battaglio (dolžina 2,7 km; povprečni naklon 7,2 odstotka), sledi le še petkilometrski spust do Coma.

Med favoriti Pogačar in Roglič
Lani je še tretjič zapored zmagal Tadej Pogačar, tretje mesto pa je osvojil Primož Roglič, oba bosta med glavnimi favoriti tudi letos. Za zmago naj bi se boril še Evenepoel. Omenjena trojica spada tudi v najožji krog favoritov za zmago na svetovnem prvenstvu. Cestna dirka bo 29. septembra, spremljali jo boste lahko na TV Slovenija in naši spletni strani.

Profil vseh klancev in zadnjih kilometrov (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti)

Največ zmag na klasikah (aktivni kolesarji)

6: Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel

2: Remco Evenepoel, Jakob Fuglsang, Peter Sagan, John Degenkolb, Alexander Kristoff