Greg Henderson je presenetljivo zmagal, takoj za njim pa je bil v cilju Borut Božič. Foto: EPA
Greg Henderson je presenetljivo zmagal, takoj za njim pa je bil v cilju Borut Božič. Foto: EPA
Borut Božič
Borut Božič je letos za zmage odprl že nekaj penin in morda se mu bo vse izšlo tudi na letošnji Vuelti. Da so noge hitre, je dokazal v 3. etapi ... Foto: EPA
Božič za las ob zmago

Božič si je s pomočnikom priboril odlično izhodišče za šprint in bil v vodstvu, vendar je okrog 50 metrov pred ciljem iz njegovega zavetrja pri 60 km/h skočil Novozelandec in preprečil prvo slovensko etapno zmago na tritedenskih dirkah. Odločitev ni bila tesna, saj je imel Henderson za dolžino kolesa prednosti. Za Božičem je v cilj 189 km dolge etape prišel trikratni svetovni prvak Oscar Freire.

Smola pomočnika Marcata
"Sicer bi bil bolj vesel zmage, a tudi drugo mesto ni slab dosežek. Dobro je, da imam močne noge in da sem lahko sprintal. Če bo šlo tako naprej, bo ena od etap zagotovo tudi moja. Upam, da bo še kakšna priložnost," je bil vesel Božič, ki pa ni imel veliko pomoči v moštvenih sotekmovalcih. Njegovemu glavnemu pomočniku Marcu Marcatu je ponagajalo kolo, tako da ni mogel razviti maksimalne hitrosti.

Tadej Valjavec, ki tudi dirka na letošnji Vuelti, je bil v posameznih etapah velikih dirk že dvakrat drugi. Leta 2004 je bil tik pod vrhom v 16. etapi Vuelte, leto kasneje pa na kraljevski etapi Dirke po Italiji.

Henderson naj bi le pomagal Greiplu ...
Henderson je celotno etapo garal za moštvenega sotekmovalca in prvega sprinterja Columbie Andreja Greipla, saj Marka Cavendisha in Edvalda Boassona Hagna ni na Vuleti. V zadnjih metrih je čakal na njegova navodila, ki pa jih ni bilo, saj je nemški kolesar zaostal. "Ves čas sem napeto čakal, kdaj me bo Greipel poklical, a slišal nisem ničesar in glasu od njega ni in ni bilo. Ko sem videl priložnost, sem jo pograbil z obema rokama," je po zmagi dejal Henderson, ki je zadnjo etapno zmago dosegel maja na Dirki po Kataloniji.

Z etapno zmago in bonifikacijo 20 sekund se je Henderson prebil na drugo mesto v skupni razvrstitvi s šestimi sekundami zaostanka za Fabianom Cancellaro, zmagovalec nedeljske etape Gerald Ciolek pa je tretji z osmimi sekundami zaostanka.

Ubežniki brez možnosti
Pobeg so že po dveh kilometrih začeli Nizozemca Lars Boom (Rabobank) in Johnny Hoogerland (Vacansoleil) ter Španec Jesus Rosendo (Andalucia-Cajasur). Omenjena trojica je ostala v vodstvu večino etape. Rosendo je sam napadel 30 km pred ciljem, a ga je glavnina ujela 15 km pozneje.

Le še v torek na Nizozemskem
V torek bodo kolesarji zapustili Nizozemsko v smeri belgijskega Liegea. Čaka jih najdaljša etapa Vuelte, 224 kilometre dolga etapa od Venla do Liegea, od koder se bodo moštva podala v Španijo. V sredo je na sporedu dan premora, v četrtek pa se bo dirka nadaljevala po Španiji.


3. etapa, Zutphen-Venlo, 189 km:
1. G. HENDERSON NZL 4:41:01
2. B. BOŽIČ SLO vsi
3. O. FREIRE ŠPA
4. A. GREIPEL NEM
5. W. BONNET ZDA
6. T. BOONEN BEL isti
7. R. HAMMOND VB
8. W. WEYLANDT BEL
9. S. O'GRADY AVS
10. J. ROELANDTS BEL
...
47. F. CANCELLARA ŠVI
79. T. VALJAVEC SLO čas

Skupni vrstni red po 3. etapi:

1. F. CANCELLARA ŠVI 9:29:33
2. G. HENDERSON NZL +0:06
3. G. CIOLEK NEM 0:08
4. T. BOONEN BEL 0:09
5. T. FARRAR ZDA 0:12
6. J. MOURIS NIZ 0:14
7. L. BOOM NIZ 0:16
8. D. BENNATI ITA isti čas
9. R. KREUZIGER ČEŠ 0:17
10. D. GARCIA ŠPA 0:18
...
42. T. VALJAVEC SLO 0:29
64. B. BOŽIČ SLO 0:34

Božič za las ob zmago