Fabian Cancellara je pričakovano oblekel zlato majico. Foto: EPA
Fabian Cancellara je pričakovano oblekel zlato majico. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara se je najbolje znašel na dirkališu v Assnu. Foto: EPA

Kolesar Saxo Banka, tudi zmagovalec prve etape letošnjega Toura, je za devet sekund prehitel Belgijca Toma Boonena. Tretje mesto je z zaostankom 12 sekund zasedel Američan Tyler Farrar. Tadej Valjavec, ki je tik pred dirko podpisal novo pogodbo s francoskim moštvom AG2r La Mondiale, je zasedel 61. mesto, za Švicarjem je zaostal 29 sekund, Borut Božič pa je bil z zaostankom 46 sekund 169.

Vuelta se je drugič v zgodovini začela zunaj domovine (prvič se je začela v Lizboni), sploh prvič pa je obiskala Nizozemsko. V deželi tulipanov so pripravili spektakel, saj je bil uvodni kronometer na dirkališču, na katerem se merijo najboljši motociklisti. V njihovem slogu je tokrat drvel Fabian Cancellara.

Cancellara nima visokih ciljev
"Zmage res nisem pričakoval. Nisem specialist za tako kratke preizkušnje. Menil sem, da so tisti, ki se bolje znajdejo v prologih, v prednosti. Toda očitno sem že v pravi formi in vesel sem, da sem oblekel zlato majico vodilnega," je bil zadovoljen Cancellara, ki na dirki nima visokih ciljev: "Ne pričakujem, da bom tako dober kot na Touru. Dirko sem namreč vzel bolj kot pripravo na svetovno prvenstvo, ki bo konec prihodnjega meseca v moji domovini, kjer bom v kronometru lovil svoj tretji naslov svetovnega prvaka, rad pa bi bil pri kolajnah tudi na cestni dirki."

Valjavec je sproščen
"Etapo si je ogledalo ogromno ljudi, škoda, da nas je na Nizozemskem pričakal dež. A ta je za to državo običajen, tako da lahko v naslednjih treh etapah pričakujemo veselico. Potem ko sem s Francozi podpisal novo enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja, sem sproščen in upam, da se mi bo to tudi obrestovalo," je dejal Valjavec.

V nedeljo bo na sporedu etapa od Assna do Emmna v dolžini 202 kilometrov.

1. etapa, Assen, kronometer, 4,8 km: 
1. F. CANCELLARA ŠVI 5:20
2. T. BOONEN BEL +0:09
3. T. FARRAR ZDA 0:12
4. J. MOURIS NIZ 0:14
5. D. BENNATI ITA 0:16
6. R. KREUZIGER ČEŠ 0:17
7. A. VINOKUROV KAZ 0:18
8. I. BASSO ITA isti
9. A. VALVERDE ŠPA čas
10. M. BODNAR POL 0:29
...
61. T. VALJAVEC SLO 0:29
169. B. BOŽIČ SLO 0:46