Giacomo Nizzolo, novi evropski prvak. Foto: EPA
Giacomo Nizzolo, novi evropski prvak. Foto: EPA

31-letnik je v ciljnem šprintu glavnine za pol kolesa ugnal Francoza Arnauda Demara in Nemca Pascala Ackermanna. Slovencev ni bilo v ospredju.

Z osvojenim naslovom je Nizzolo nasledil svojega rojaka Elio Vivianija, ki je dobil lansko preizkušnjo prvenstva stare celine v Alkmaarju.

Nizzolo: Rojaki so bili ves dan popolni
Glavnina, največ dela so opravili Italijani, je celotno, 177,5 km dolgo traso nadzorovala ubežnike. Pokrila je tudi napad odličnega in na koncu nesrečnega Nizozemca Mathieuja van der Poela in Španca Ivana Garcie Cortine ter še nekaterih drugih. "Neverjeten dan. Rojaki so mi pripravili popolni šprinterski vlak. Ves dan so bili popolni. Šlo je na tesno, nisem verjel, da mi bo uspelo, ampak izšlo se je," je dejal novi evropski prvak.

"To dirko sem izgubil že pred nekaj leti in nisem želel, da se to ponovi. Že pred preizkušnjo smo se v ekipi odločili, da bomo storili vse za ciljni šprint, in izšlo se nam je," je sklenil član ekipe NTT Pro Cycling, ki je dvakrat v karieri dobil točkovni seštevek na Dirki po Italiji (2015 in 2016).

Italija najuspešnejša na EP-jih
Italijani ostajajo najuspešnejša reprezentanca na prvenstvih stare celine, osvojili so že 36. zlato kolajno od leta 1995, ko so prvič izvedli EP.

Slovencev ni bilo v ospredju
Osmerice Slovencev ni bilo v ospredju, številni pa so bili vpleteni tudi v grdem padcu 55 kilometrov pred ciljem. Najboljši je bil na koncu Gašper Katrašnik na 81. mestu z zaostankom osem minut in 25 sekund.

Elisa Balsamo poskrbela za popoln italijanski dan

V Plouayu je v sredo potekala tudi ženska preizkušnja do 23. leta starosti. Slovenskih predstavnic ni bilo na štartu, zlato kolajno pa je za popoln italijanski dan osvojila Elisa Balsamo. V ciljnem šprintu je bila Italijanka hitrejša od Nizozemke Lonneke Uneken in Danke Emme Cecilie Norsgaard.