Tadej Pogačar je letos osvojil Dirko po Italiji in Dirko po Franciji (na fotografiji), s čimer je postal prvi kolesar po Marcu Pantaniju iz leta 1998 s tovrstnim dosežkom. Foto: EPA
Tadej Pogačar je letos osvojil Dirko po Italiji in Dirko po Franciji (na fotografiji), s čimer je postal prvi kolesar po Marcu Pantaniju iz leta 1998 s tovrstnim dosežkom. Foto: EPA

Slovenski kolesarski as, letošnji zmagovalec Dirke po Italiji in Dirke po Franciji, je s svojimi predstavami navduševal ne le na stari celini, pač pa po vsem svetu.

Jonas je dvakrat dobil Dirko po Franciji in zaradi tega sem postal še bolj lačen uspehov, postal sem še bolj motiviran. Mislim, da smo vsi v najboljših ekipah potisnili drug drugega do meje. Vsi smo v dobrih odnosih, a ko tekmujemo med seboj, želimo drug drugega premagati in se dvigniti na višjo raven.

Tadej Pogačar

Letošnja sezona je zares impresivna. Postal je prvi kolesar po kultnem Marcu Pantaniju, ki je osvojil dvojček Giro-Tour, postal je tudi najmlajši kolesar s tremi osvojenimi francoskimi pentljami.

Komaj 25-letni kolesar s Klanca pri Komendi je 'le' še dva Toura oddaljen od rekorda, ki ga skupaj držijo kolesarske legende, kot so Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault in Miguel Indurain.

Tour sveti gral v kolesarstvu

"Ne maram govoriti o tem, kaj se lahko zgodi v prihodnosti, kakšne rekorde je mogoče zrušiti. Tri Toure sem že osvojil, morda je pred mano še deset let kariere, če bom seveda zdrav. Količniki so torej dobri za pet osvojenih Tourov, a to ni cilj, ki sem si ga zastavil," je za CNN priznal Pogačar. "Ko sem bil mlajši, nisem nikoli razmišljal, da lahko dobim etapo na Dirki po Franciji. Ko sem dirko prvič osvojil — in zmaga na tej dirki je največji cilj v kolesarstvu – je vse, kar sledi, več ali manj le še bonus," je nadaljeval in dodal: "Dirkam, da se zabavam, sproščeno in neobremenjeno se udeležujem dirk."

Zmagoslavje na Dirki po Flandriji, enem izmed petih kolesarskih spomenikov. Foto: EPA
Zmagoslavje na Dirki po Flandriji, enem izmed petih kolesarskih spomenikov. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar pred kanadskima klasikama: "Sem izjemno zadovoljen, vse bo le še bonus"

Želi osvojiti vseh pet spomenikov

Je pa za CNN priznal, da je eden izmed njegovih ciljev osvojiti vseh pet kolesarskih spomenikov. Potem ko je trikrat zmagal Po Lombardiji, lani Po Flandriji, dvakrat pa dobil še 'staro damo' Liege-Bastogne-Liege, mu manjka le še slavje na spomenikih Milan-San Remo ter v 'severnem peklu', neizprosnem Pariz-Roubaixu. Želi pa dobiti tudi vse tri tritedenske dirke, od katerih mu manjka zgolj Vuelta oziroma Dirka po Španiji. S tem bi postal osmi kolesar v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Uspeh vseeno ne pade z neba, in kot je poudaril Pogačar, za njegovimi uspehi stoji trdna ekipa in natančno načrtovanje. "Jonas je dvakrat dobil Dirko po Franciji in zaradi tega sem postal še bolj lačen uspehov, postal sem še bolj motiviran. Mislim, da smo vsi v najboljših ekipah potisnili drug drugega do meje. Vsi smo v dobrih odnosih, a ko tekmujemo med seboj, želimo drug drugega premagati in se dvigniti na višjo raven," je dejal Pogi.

Pogačar je na lanskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojil 3. mesto. Letos želi v Zürichu osvojiti naslov prvaka. Foto: EPA
Pogačar je na lanskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojil 3. mesto. Letos želi v Zürichu osvojiti naslov prvaka. Foto: EPA

Primerjave so lahko tudi moteče

Prav rivalstvo z Dancem Jonasom Vingegaardom je Tadeja dvignilo na novo raven, pa čeprav več ali manj moči merita skoraj izključno le na Touru. Danec se udeležuje precej manj dirk kot Slovenec, ki pridno nabira zmage in ima možnost, da v prihodnosti zruši še nekaj rekordov. Kolesarska srenja ga zelo pogosto primerja s 'kanibalom' Mercxom.

Primerjav Pogačar ne mara. Tudi ko smo ga na MMC-ju pred zadnjim tednom letošnjega Toura povprašali po mnenju glede primerjav s Pantanijem, je odvrnil, da mu to sicer laska, a da mu mi niso všeč. "Sploh takšne, kjer je razlike skoraj 30 let," je tedaj odgovoril.

Podobno je povedal za CNN ob vprašanju glede primerjave z Merckxom: "Ne morem se primerjati z Merckxom, ker nisva dirkala v istem obdobju. To je nekako laskavo, hkrati pa je lahko moteče, saj želiš biti le to, kar si. Želiš kolesariti po svoje, dirkati po svoje in spisati svojo zgodovino, ne neke druge."