Edvald Boasson Hagen je imel največ moči na spolzki cesti v ciljni ravnini. Foto: Reuters
Edvald Boasson Hagen je imel največ moči na spolzki cesti v ciljni ravnini. Foto: Reuters
Thor Hushovd
Thor Hushovd že od nedelje nosi rumeno majico. Foto: EPA
Adriano Malori
Adriano Malori je bil najbolj vztrajen med peterico ubežnikov. Foto: EPA
Prvenec Boasson Hagna na Touru

Kolesar Skyja je v 226 km dolgi etapi od Dinana do Lisieuxa premagal Avstralca Matthewa Gossa. V najboljši skupini sta bila tudi Borut Božič (Vacansoleil) in Grega Bole (Lampre), ki sta zasedla 17. oziroma 31. mesto. Kristijan Koren (Liquigas) je zaostal 48 sekund, a je v skupnem seštevku po odstopu Janija Brajkoviča še vedno najboljši Slovenec. Z zaostankom treh minut in 24 sekund zaseda 58. mesto.
Že pred etapo vedel, da ima veliko priložnost
"To je bil cilj za mene. Pred etapo sem si rekel, da imam veliko priložnost za vrhunski dosežek, vseeno pa sem nad zmago presenečen. Dokazal sem sebi in drugim, da nisem le nadarjen mladenič, ampak da znam svojo nadarjenost potrditi tudi s kakšno odmevno zmago. Za njo imajo zasluge tudi moštveni kolegi, predvsem Geraint Thomas je opravil fantastično delo. Zdaj sem opravil svoje delo na dirki, ena etapna zmaga je bila moja želja. Če pa se bo še ponudila priložnost, jo bom zagotovo poskušal izkoristiti," je po svoji prvi zmagi na Touru dejal 24-letni Boasson Hagen in dodal, da bi Norvežani težko iztržili boljši rezultat: "To je velik dan za norveško kolesarstvo. Meni etapa, Thoru tretje mesto in rumena majica. Fenomenalno, še bolj pa sem zadovoljen, ker se je vse zgodilo pred očmi mojih staršev." Mark Cavendish, Alessandro Petacchi in Tyler Farrar so na zahtevnem zaključku etape zaostali.

Leipheimer izgubil več kot minuto
Najdaljša etapa na letošnji dirki, s katero so kolesarji iz Bretanje prešli v Normandijo, ni bila tako živčna kot dan prej. Menjavala sta se sonce in dež, ki je kolesarje motil predvsem v zadnjem delu, ko je tudi prišlo do nekaterih padcev.

Znova je imela smolo ekipa RadioShack. Potem ko je v prejšnji etapi ostala brez enega od kapetanov Brajkoviča, je danes drugo etapo zapored na tleh pristal tudi Levi Leipheimer. Čeprav so ga po smoli približno pet kilometrov pred ciljem kolegi iz moštva počakali, do konca glavnine ni ujel. Izgubil je minuto in pet sekund, padel na 31. mesto v skupnem seštevku. Prvi favorit Alberto Contador je imel tudi v tokratni etapi težave z okvaro kolesa, a jih je uspešno rešil in v cilj prišel z najboljšimi.

Malori bežal najdlje časa
Etapo so zaznamovali Lieuwe Westra, Johnny Hoogerland, Anthony Roux, Leonardo Duque in Adriano Malori, ki so bežali večji del dneva. Njihova največja prednost je znašala enajst minut in pol. Najdlje je vztrajal Italijan Malori, ki ga je skupina ujela šele dva kilometra pred ciljem.

6. etapa, 
Dinan-Lisieux, 206 km:
1. E. BOASSON HAGEN NOR 5:13:37 2. M. GOSS AVS 3. T. HUSHOVD NOR 4. R. FEILLU FRA 5. J. J. ROJAS ŠPA vsi 6. A. VICHOT FRA 7. P. GILBERT BEL 8. G. CIOLEK NEM 9. M. MARCATO ITA 10. A. JEANNESSON FRA isti ... 12. C. EVANS AVS 17. B. BOŽIČ SLO 32. A. SCHLECK LUKS 31. G. BOLE SLO 48. A. CONTADOR ŠPA čas
80. K. KOREN SLO +0:48
91. L. LEIPHEIMER ZDA 1:05

Skupni vrstni red po 6. etapi:

1. T. HUSHOVD NOR 22:50:34
2. C. EVANS AVS +0:01
3. F. SCHLECK LUKS 0:04
4. D. MILLAR VB 0:08
5. A. KLÖDEN NEM 0:10
6. B. WIGGINS VB isti čas
7. G. THOMAS VB 0:12
8. E.-B. HAGEN NOR vsi
9. J. FUGLSANG DAN isti
10. A. SCHLECK LUKS čas
...
20. I. BASSO ITA 1:03
31. L. LEIPHEIMER ZDA 1:23
34. A. CONTADOR ŠPA 1:42
58. K. KOREN SLO 3:24
122. B. BOZIČ SLO 11:03
128. G. BOLE SLO 12:03
Prvenec Boasson Hagna na Touru