Vsi so pričakovali precej miren dan, nato pa množični padec. Foto: Omrežje X/BORA – Hansgrohe
Vsi so pričakovali precej miren dan, nato pa množični padec. Foto: Omrežje X/BORA – Hansgrohe

Peta etapa od Amplepuisa do Saint Priesta je bila dolga 167 kilometrov. Imela je štiri kategorizirane vzpone. Vse je kazalo na sprint glavnine, ko se je 21 km pred koncem pri spustu s Cote de Bel-Aira na mokri cesti zgodil množični padec, v katerem so največjo škodo utrpeli kolesarji ekip UAE in Visma Lease a Bike.

Roglič lahko kolesaril do cilja
Ob padcu najmanj 30 kolesarjev so bili udeleženi tudi Remco Evenepoel, Primož Roglič, Juan Ayuso, Dylan Van Baarle, Neilson Powless, Tim Wellens, Magnus Cort ... Evenepoel se je po padcu držal za koleno in ramo, a je kmalu vstal, prav tako tudi Roglič, ki je lahko odkolesaril do cilja, vseeno pa ga skrbi, kako je z ramo.

Padec na problematično ramo
"Fantje v ospredju so padli in rešitve ni bilo, vsi smo bili na tleh. Zame se je razpletlo bolje kot za nekatere druge, a padel sem ravno na tisto ramo, s katero sem imel težave že prej. V nadaljevanju dneva bomo z moštvenim zdravnikom videli, kako resne so posledice. Potem se bomo odločali, kako naprej," je povedal Roglič.

Iz ekipe Bora Hansgrohe so pozneje sporočili, da je Slovenec utrpel modrice in praske.

Tako je drselo, da je bilo še peš nevarno
V resnici niso najprej padli kolesarji v ospredju skupine, je za Val 202 povedal Andrej Hauptman. "Zadnji spust tehnično ni bil prav zahteven, toda asfalt je zelo drsel. Tudi mehaniki, ki so tekli pomagat, niso vsi prišli celi do tja, tako je res drselo tistih 500 metrov. Niso pa najprej padli tisti kolesarji z začetka skupine, ampak so slišali, da se je zadaj zgodil padec, potem pa so začeli zavirati. Po tako drseči podlagi je šla skoraj vsa skupina po tleh," je povedal športni direktor UAE-ja in dodal, da je padlo kar šest kolesarjev iz njihove ekipe UAE, najhujše posledice ima Juan Ayuso.

Kruijswijk in Van Baarle končala dirko
Na prizorišču so bila hitro reševalna vozila. V enem izmed njih so odpeljali Stevena Kruijswijka (Visma Lease a Bike), resneje je verjetno poškodovan tudi njegov moštveni kolega Dylan Van Baarle. Oba sta končala Dirko po Dofineji, je sporočila Visma. Etapo so nevtralizirali, kar pomeni, da zmagovalca ni bilo, v skupnem seštevku pa je vse ostalo enako kot po četrti etapi. Primož Roglič je drugi, za vodilnim Remcom Evenepoelom zaostaja za 33 sekund.

Roglič in Evenepoel sta bila udeležena že v hudem padcu na četrti etapi Dirke po Baskiji pred dvema mesecema, Roglič pa je padel tudi na tretji etapi letošnje Dirke po Dofineji, a ni bil resneje poškodovan.

Sledijo tri zahtevne gorske etape
Od petka do nedelje so na sporedu tri zahtevne gorske etape. Šesta bo kolesarje popeljala na vrh Le Collet d'Allevarda (11,2 km/8,1 %), v soboto pa sledi še 155 km dolga etapa od Albertvilla do Samoensa. Tam bo zadnji vzpon dolg dobrih deset kilometrov s povprečnim naklonom več kot devet odstotkov. Dirka se bo končala v nedeljo, ko karavano med drugim čaka 9,4 km dolg sklepni vzpon na Plateau des Gliers, ki ima povprečni naklon 7,1 odstotka.

Padec v osrčju glavnine povzročil kaos
Remco spet s poškodovano ramo

"Hujšega ni. Padel sem na desno stran, spet na ramo, ki krvavi. V koleno me je udarilo drugo kolo, sprva je zelo bolelo. Udaril sem se tudi v glavo, tako da me je rešila čelada. So fantje, ki so jo skupili huje kot jaz," je povedal Remco Evenepoel, ki se je na dirke (tako kot Roglič) vrnil prvič po padcu na Dirki po Baskiji pred dvema mesecema.

Prerez pete etape Foto: Organizator
Prerez pete etape Foto: Organizator
Vlasov tudi v prihodnje z Rogličem

Ruski kolesar Aleksander Vlasov je podaljšal pogodbo z ekipo Bora Hansgrohe, za katero vozi tudi Primož Roglič. Novico o podaljšanju pogodbe s 27-letnim Rusom so potrdili v ekipi. Vlasov se je moštvu pridružil leta 2022. Med drugim je slavil zmago na Dirki po Romandiji, na Dirki po Franciji pa je bil najvišje na petem mestu. Po prihodu Rogliča je bilo pričakovati, da bo Rus zamenjal ekipo, a očitno je sprejel vlogo Rogličevega pomočnika.

Skupni vrstni red (5/8):               
  1. R. EVENEPOEL     BEL      12:27:22
  2. P. ROGLIČ        SLO          0:33
  3. M. JORGENSON     ZDA          1:04
  4. D. GEE           KAN          1:11
  5. O. LAZKANO       ŠPA          1:21
Roglič v padcu utrpel modrice in praske