Primož Roglič po zmagi na trgu Cibeles v Madridu. Foto: Reuters
Primož Roglič po zmagi na trgu Cibeles v Madridu. Foto: Reuters

Da je verjel v končni uspeh na Dirki po Španiji, je po njegovem mnenju pokazalo že to, da se je pred dobrimi tremi tedni pojavil na startu v Lizboni.

"Upal sem zagotovo že s tem, ko sem prišel sem. Toda moral sem dati času čas, saj nisem vedel, kako bo z zdravjem. Na koncu se je počasi celoten mozaik postavljal na pravo mesto. Rastli smo s celotno ekipo in odpeljali lepo Vuelto," je dejal Roglič, ki si je ob padcu v 13. etapi julijske Dirke po Franciji zlomil vretence v spodnjem delu hrbta, a hitro okreval.

Zdaj je postal eden redkih kolesarjev, ki so z dvema različnima ekipama slavili na tritedenskih dirkah. Prejšnje štiri zmage, tri na Vuelti (2019, 2020, 2021) in eno na Giru (2023), je dosegel v dresu Jumba Visme.

"Lepo je, kakor koli obrnemo. Še večji izziv je bil to storiti z ekipo, ki tega še ni naredila," je poudaril član ekipe Red Bull Bora Hansgrohe.

Roglič v Madridu zaokrožil popolno leto za Slovenijo na tritedenskih dirkah
Sorodna novica Primož Roglič čil in zdrav postal veliki zmagovalec Vuelte!

Najprej bo nekaj časa preživel doma z družino

Govoril je tudi o časti, da je lahko del razcveta slovenskega kolesarstva. S Tadejem Pogačarjem je namreč spisal prav posebno zgodbo. Slovenija je namreč postala šele četrta država, ki je v istem letu dobila vse tritedenske dirke.

"Gotovo mi to veliko pomeni. Kdo bi si mislil, da bo Slovenija zmagala na vseh treh grand tourih. V čast mi je, da sem lahko del te zgodbe," je izjavil o dosežku, ki je Slovenijo postavil ob bok Franciji (1964), Španiji (2008) in Veliki Britaniji (2018).

Čeprav je imel v načrtu do konca sezone vsaj še nastop na Dirki po Lombardiji, torej na zadnjem "spomeniku" sezone 12. oktobra, o bližnji prihodnosti še ne razmišlja.

"Težko bi na to odgovoril. Najprej bi rad nekaj časa preživel doma z družino, saj je bilo veliko odrekanj in priprav, da smo lahko sploh prišli sem in zmagali. Potem pa bomo videli, kaj me še čaka v nadaljevanju sezone," je pojasnil 34-letni Roglič.

Roglič s četrto zmago na Vuelti izenačil rekord Herasa