Lachlan Morton je po 4. mestu leta 2019 in tretjem na lanski dirki dočakal zmago na preizkušnji Unbound Gravel 200. Foto: EPA
Lachlan Morton je po 4. mestu leta 2019 in tretjem na lanski dirki dočakal zmago na preizkušnji Unbound Gravel 200. Foto: EPA

32-letni Avstralec (EF Education-EasyPost) je v sprintu ugnal domačina Chada Haga, tretje mesto pa je pripadlo Dancu Tobiasu Moerchu Kongstadu, ki je zaostal dobre tri minute in pol.
Morton je za traso potreboval 9 ur, 11 minut in 47 sekund. S Hagom sta bila skupaj v begu zadnjih 100 kilometrov.

To je bila sicer šele druga neameriška zmaga v zgodovini preizkušnje. Leta 2022 je slavil Nizozemec Ivar Silk.

Prvi nastop na najbolj prestižni in zelo zahtevni makadamski preizkušnji za slovenska predstavnika ni bil uspešen. Govekar je odstopil po dobrih 80 km, Mohorič, svetovni prvak v tej disciplini, pa nekje med časovnima postajama na 165. in 185. km. "Raje se posvetimo dirkanju s cestnimi kolesi, fantje. Tukaj smo se zabavali in imeli še lepo vreme za kolesarjenje," si Mohorič odstopa ni preveč gnal k srcu.

Na startu je bilo rekordnih 5000 ljubiteljskih in poklicnih kolesarjev iz 28 držav, tudi nedavno upokojeni belgijski as Greg Van Avermaet, ki je osvojil sedmo mesto.

Dirka je nekaj posebnega tudi zaradi drugačnih pravil, kot veljajo na UCI-jevih preizkušnjah. Spremljevalnih vozil ni, pomagači ob trasi pa lahko hrano in pijačo delijo le na dveh točkah, in sicer po 112 in 238 kilometrih. Kolesarji si lahko med sabo pomagajo ob tehničnih težavah, v posebnih trgovinah lahko celo kupijo nadomestne dele ali pa jim ob težavah pomaga občinstvo ob trasi. Vsi kolesarji imajo poleg tudi mobilni telefon, ves čas pa jih v ozadju "lovi metla", ki meri čas glede na vodilnega.