Ker bo Cas v Lozani o primeru Contador odločal šele konec junija, to pomeni, da bo lahko Španec nemotena nastopil na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Ker bo Cas v Lozani o primeru Contador odločal šele konec junija, to pomeni, da bo lahko Španec nemotena nastopil na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Španci stojijo za Contadorjem

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) in Mednarodna protidopinška agencija (Wada) pred razsodiščem v Lozani izpodbijata odločitev španske kolesarske zveze, ki je kolesarja Contadorja oprostila dopinških sumov. Contador bi tako lahko nastopil na Dirki po Franciji, ki jo je že trikrat dobil, lani tudi z domnevno pomočjo nedovoljenega sredstva klenbuterola.

"Doping" s pokvarjeno špansko govedino?
Contador se zagovarja, da je klenbuterol v telo vnesel nehote, z uživanjem pokvarjene govedine. Takšno stališče zagovarjajo tudi v španski kolesarski zvezi. Odvetnik Sanz je optimističen glede epiloga primera, prav tako pa je prepričan, da razpolagajo z dovolj trdnimi dokazi, s katerimi bodo ovrgli vse obtožbe, ki kolesarja bremenijo zlorabe prepovedanih snovi.

Odvetnik ni zaznal pritiska španske politike
"Sem precej optimističen. Odločitev španske zveze sloni v celoti na pravu in dejstvih, zato sem prepričan, da bo Cas zanesljivo prišel do enakega sklepa, do katerega smo se dokopali tudi mi, " je dejal Sanz v izjavi za javnost. "V Španiji celo veljajo strožja protidopinška pravila kot drugod po svetu. Zato bo razsodba na neki način pomenila pregled dela v Španiji na tem področju. Po mednarodnih kuloarjih se govori, da so na odločitev španske zveze vplivali politika in mediji, kar se v resnici nikoli ni zgodilo," je trditve o nekolesarskih pritiskih zavrnil Sanz. O primeru Contador se je odločala in izrekala celo španska vlada, minister za šport Jaime Lissavetzky pa je že večrat izrekel ostre obtožbe na račun Ucija.

Španci stojijo za Contadorjem