Med
Med "Operacion Puerta" so zasegli vzorec z napisom VALV.(PITI). Piti je bilo takrat ime Valverdejevega psa. Foto: EPA
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde, španski junak in dvakratni skupni zmagovalec ProToura, bo Tour spremljal le kot gledalec. Foto: EPA

Primer enega najboljših kolesarjev zadnjih let je toliko bolj nenavaden, ker je CONI (Italijanski olimpijski komite) izrekel dveletno kazen nenastopanja v Italiji na podlagi kodiranega krvnega vzorca, ki ga je med "operacijo Puerto" zaplenilo špansko tožilstvo. DNK-vzorec iz leta 2006 se je ujemal z vzetim vzorcem Španca med lanskoletno etapo Dirke po Franciji, ki je prek Alp zavila v Italijo.

Tožilec nezakonito izročil dokaz CONI-ju
Španski minister za šport Jaime Lissavetzky je priznal, da nimajo pravice do primerjave, saj pred 3 leti doping v Španiji še ni bil nezakonit in je bil razvpiti doktor Eufemiano Fuentes obtožen le prekrška in ogrožanja javnega zdravja.

Italijani naj bi prišli do vzorca le zaradi napake pristojnega tožilca, ki CONI-ju ne bi smel izročiti dokaza. Sodišče je medtem razsodilo, da italijanski organi nimajo pristojnosti za kaznovanje Valverdeja, kar bo ta izkoristil kot argument pred Športnim razsodiščem v Lozani.

Odločalo se bo v Lozani
29-letnik iz Murcie
, ki je tudi najbolje plačan kolesar na svetu, zatrjuje, da je nedolžen, in želi od CAS-a doseši izničenje prepovedi nastopanja na Apeninskem polotoku. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ne želi izreči globalne kazni, temveč bo počakala na odločitev CAS-a.

"Lani, ko so mu brez pravih dokazov skušali preprečiti nastop na svetovnem prvenstvu, smo ga branili in CAS je odločil v njegov prid. Letos pa je položaj nekoliko drugačen," je španski minister nakazal, da Valverdejeva zmaga v Lozani ni tako zanesljiva, kot so prepričani številni Španci.

Valverde primoran izpustiti Tour
Medtem je Špančevo moštvo Caisse d'Espargne sporočilo, da njihovega kapetana Valverdeja ne bo na Dirki po Franciji, ki se začne 4. julija. "Razmišljali smo celo, da Valverde nastopi na Touru, a pred odhodom v Italijo odstopi. Toda to ne bi imelo nobenega smisla," je bila uradna obrazložitev moštva, ki se najbrž zaveda, da CAS ne bo sprejel odločitve do začetka dirke po Franciji.