20-letni Niklas Behrens (Lidl Trek) se je takole veselil velikega uspeha. Foto: EPA
20-letni Niklas Behrens (Lidl Trek) se je takole veselil velikega uspeha. Foto: EPA

173,6 kilometra dolga dirka s skoraj 2500 višinskimi metri je večinoma potekala v deževnem vremenu, le na koncu je bilo vreme suho. Svrček in Behrens sta v zadnjem krogu (10 kilometrov pred ciljem) prehitela favoriziranega Švicarja Jana Christena (UAE Emirates), ki je bil več kot 30 kilometrov v samostojnem begu. V ciljnem sprintu je imel pričakovano precej več moči 195 centimetrov visoki Nemec, ki mu sprinti ležijo.

Dirka je potekala v deževnem vremenu, niti toča ni prizanesla karavani. Foto: MMC RTV SLO
Dirka je potekala v deževnem vremenu, niti toča ni prizanesla karavani. Foto: MMC RTV SLO

Bron je z 28 sekundami zaostanka osvojil Belgijec Alec Segaert, Christen pa za pogumen beg ni bil nagrajen in je končal na četrtem mestu. Nekatere velike reprezentance (Španija, Italija) so pogorele.

Slovenske barve so zastopali Gal Glivar, Jaka Marolt in Anže Ravbar, ki so že pred prvo tretjino dirke izgubili stik z najboljšimi. Na koncu je v cilj prišel le Gal Glivar, ki je z zaostankom slabih 16 minut osvojil 45. mesto.

"Težke razmere. Dež, močni nalivi, padec temperature z 18 na 11 stopinj. Proga za pogumne, tega naši fantje niso zmogli. Švicarji so že po prvi tretjini dirke naredili selekcijo, zraven je bil le Ravbar," je komentiral Martin Hvastija, direktor cestnih reprezentanc.

Dobrih 40 km pred ciljem je v skupini ubežnikov napadel Jan Christen in si priboril okrog 50 sekund prednosti pred zasledovalci, vendar v tem ritmu in zdržal, 10 km pred ciljem sta ga prehitela Svrček in Behrens.

Glivar po dirki SP-ja: Že na startu se noge niso dobro obračale

Dirka mlajših članov je potekala v znamenju velike tragedije, saj mlada švicarska kolesarka Muriel Furrer ni preživela posledic hudega padca na četrtkovi cestni dirki mladink. Slavnostne razglasitve rezultatov s himno ni bilo.

Letošnja dirka mlajših članov je bila verjetno zadnja na svetovnih prvenstvih, na katerih so nastopili poklicni kolesarji iz ekip svetovne serije. Mednarodna kolesarska zveza si prizadeva, da bi naslednje leto na tej dirki nastopile celinske ekipe.

Results powered by FirstCycling.com

Razplet cestne dirke mlajših članov na SP-ju v Zürichu

Ob skorajšnjem koncu izjemne sezone za slovensko kolesarstvo vabljeni na debato v živo. Na Avdiofestivalu v ljubljanski Cukrarni bodo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 17.00 v podkastu Tour 202 pred občinstvom nastopili Martin Hvastija (Kolesarska zveza), Slavko Jerič (Podkasta Številke in SOS), Igor Tominec (Val 202) in voditelj Luka Petrič. Zagotovite si brezplačne vstopnice.

Profil cestne dirke mlajših članov. Foto: Organizator
Profil cestne dirke mlajših članov. Foto: Organizator