Muriel Furrer (2006–2024). Foto: AP
Muriel Furrer (2006–2024). Foto: AP

Nesreča se je zgodila na spolzki cesti (med dirko je močno deževalo) v gozdu na severni strani Züriškega jezera, in sicer v enem od levih ovinkov, ki so ga nato za petkovo dirko mlajših članov bolje označili.

Podrobnosti nesreče še niso znane, organizatorji in policija so z informacijami zelo skopi. Švicarski mediji pišejo, da je minilo precej časa, preden so po padcu nesrečne kolesarke do nje prišli reševalci oziroma preden jo je helikopter v kritičnem stanju odpeljal v bolnišnico v Zürichu, kjer je zaradi hudih poškodb glave umrla. Prav to, da jo je helikopter v bolnišnico pripeljal šele uro po koncu preizkušnje, je velika črna pika za švicarske prireditelje.

To je še ena v nizu kolesarskih tragedij v zadnjih dveh letih. Lani junija je na Dirki po Švici pri spustu s prelaza Albula umrl Švicar Gino Mäder, mesec pozneje med mladinsko dirko v Avstriji Italijan Jacopo Venzo, letos na Dirki po Avstriji Norvežan Andre Drege.

Luko Mezgeca je ta teden v Belgiji zbil avtomobil, pri čemer je imel veliko srečo.
Luko Mezgeca je ta teden v Belgiji zbil avtomobil, pri čemer je imel veliko srečo. "Le praska, angel me je obvaroval," je zapisal na Instagramu. Foto: MMC RTV SLO

Tudi številni slovenski kolesarji letos potolčeni
Letos so jo skupili tudi številni slovenski kolesarji. Ta mesec je na mladinski dirki Giro della Lungiana v Italiji padel 18-letni Jakob Omrzel, njegovo življenje je bilo nekaj časa ogroženo. Aprila je na mladinski različici Strade Bianche pri veliki hitrosti spodneslo še enega mladega upa Erazma Valjavca. Na dirki v Flandriji je padel in odstopil Jan Tratnik, Primož Roglič pa je bil udeležen v hud padec na Dirki po Baskiji, zaradi nesreče je moral tudi tretjič zapored predčasno končati Dirko po Franciji.

Med ogledom trase pred dirko svetovne serije na makadamu je v Gironi grdo padel Matej Mohorič in moral odpovedati nastop na jutrišnji cestni dirki SP-ja, najbolj svež pa je primer Luke Mezgeca, ki ga je pred dnevi v Belgiji zbil osebni avtomobil. Ni veliko manjkalo, pa bi se končalo tragično, a k sreči jo je Mezgec odnesel le z manjšim udarcem v nogo in prasko.

"Avtomobil, ki je zapeljal z glavne ceste, nam je prekrižal pot, imeli smo le dva metra, da smo se ustavili. Bil sem spredaj in ni se mi uspelo pravočasno ustaviti, naredil sem preval na pokrov avtomobila," je povedal za TV Slovenija. Njegovo kolo je bilo popolnoma uničeno, kar lahko vidite tudi na fotografiji v priloženem posnetku:

Luka Mezgec z dirke na dirko, iz hotela v hotel