Foto: Siniša Kanižaj
Foto: Siniša Kanižaj

V Zürichu je slovenska kolesarska reprezentanca že v polni sestavi. Zadnji se je kolegom pridružil Luka Mezgec, glavna aduta Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta letos skupaj osvojila vse tri tritedenske dirke, pa sta na novinarski konferenci razkrila (visoka) pričakovanja. Slovenija bo z izjemno močno zasedbo ena glavnih favoritinj, Pogačar, ki je letos slavil zmago na Touru in Giru, pa je odkrito že večkrat govoril o naskoku na mavrično majico.

"Nekaj dni je minilo od Montreala, tako da sem se spočil od tistih dveh dirk, privadil na časovno razliko in naredil nekaj dobrih treningov. Forma je in se veselim nedeljske dirke. Poznam progo. V petek gremo s fanti na ogled. Upam, da bo vreme zdržalo, da jo bomo lahko pogledali in skupaj trenirali, potem pa startamo s polno silo," je prvi kolesar sveta povedal za TV Slovenija.

Vedno je kaos ...

V Švici se bodo medalje delile na 275-kilometrski trasi s skoraj 4500 metri višinske razlike. Prav zaradi zahtevnosti proge je Pogačar, ki je bil lani bronast v Glasgowu, glavni favorit. "Trasa je zelo zahtevna. Ni mi stoodstotno pisana na kožo, mi je pa veliko bolj kot lani. Na svetovnem prvenstvu ni vse v trasi, ampak tudi v načinu dirkanja. V reprezentanci se dirka malo drugače, saj ni toliko komunikacije kot sicer v ekipah. Ni radijskih zvez in zato je vedno malo večji kaos. Na koncu se dirka razpleta drugače, kot si predstavljaš," je dodal.

Neposredni prenos dirke bo v nedeljo od 13.00 dalje na TV SLO 2 in MMC-ju.

Z osvojenima rumeno in rožnato majico je že poskrbel za zgodovinsko sezono. Zdaj je pred njim še en veliki izziv, je pa letos že dokazal, kako močen je na enodnevnih preizkušnjah, saj je zmagoval z napadi od daleč: "Na svetovnem prvenstvu je težko iti v dolg napad. Zelo dolga je dirka, 275 kilometrov, in ne moreš se odločiti, da boš skočil 50 kilometrov pred ciljem. Po 220 kilometrih si pokuril že kar nekaj energije in težko je obvladovati take napade. Bomo videli, kako bo v nedeljo."

Pogačar: V reprezentancah se dirka drugače, vedno je kaos

"Imamo več orožij v ekipi, in če bomo dirkali pametno, imamo res močne karte. Mislim, da sva s Primožem v dobri formi, kot so tudi ostali fantje. Dovolj je klancev in kilometrov, da bo priložnost za vsakogar, če bo le imel najmočnejše noge. Vemo, zakaj smo tu. Mislim, da prvič v naši zgodovini kolesarstva lahko igramo več različnih scenarijev. Po mojem mnenju nam proga ustreza. Pomembna bo komunikacija. Če nam bo to uspelo, bo rezultat zagotovo lep," je še povedal Pogačar na novinarski konferenci.

Roglič se počuti zelo močnega

Ob njem bo močen adut tudi Roglič, ki je v nedeljo v vožnji na čas v Švici zasedel 12. mesto. Zasavec je vesel, da je večina pozornosti namenjena Tadeju: "Tadej zmaguje ali vsaj igra glavno vlogo na vseh enodnevnih dirkah. Sam na njih precej manj nastopam, ampak letos se v zaključku sezone počutim močnega. Selektor je preučil vse možne scenarije, kako bomo dirkali in koga moramo pokrivati."

"Izpostavil bi Belgijo z Remcom. Ne smemo pozabiti drugih močnih reprezentanc, ki lahko igrajo na več kart, kot so Španija, Francija, Italija in Velika Britanija. Na koncu tudi kakšni posamezniki znajo presenetiti na taki progi. Mislim pa, da bomo po 270 kilometrih v ospredju videli tiste, ki so najboljši tudi na največjih enodnevnih dirkah in tritedenskih dirkah. Tisti so nevarni, ki imajo velik motor, je o tekmecih spregovoril Pogačar, Roglič pa je reprezentančnega kolega dopolnil: Na koncu bo pomembno, kako bomo mi delovali. Naj nam bo to cilj, da delujemo čim bolj homogeno. Da res da vsak svoj maksimum. Kdo bo spredaj, na to pa nimamo vpliva."

Celotna ekipa je podrejena cilju

Gal Glivar glavni slovenski adut na dirki mlajših članov

Poleg njiju bodo nastopili še Mezgec, Jan Tratnik, Domen Novak, Matevž Govekar, Jaka Primožič in Matic Žumer, ki je priložnost dobil po poškodbi Mateja Mohoriča. Prejšnji teden je ta padel na ogledu trase gravelske dirke v Gironi, zaradi poškodbe dlani pa izpušča svetovno prvenstvo. "Prilagodili se bomo na novo stanje. Glede taktike se nismo še nič pogovarjali. O sami dirki se bomo s fanti resno pogovorili po ogledu proge. Seveda manjka Matej s svojimi izkušnjami, a tako pač je," je dejal selektor Uroš Murn.

Ob skorajšnjem koncu izjemne sezone za slovensko kolesarstvo vabljeni na debato v živo. Na Avdiofestivalu v ljubljanski Cukrarni bodo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 17.00 v podkastu Tour 202 pred občinstvom nastopili Martin Hvastija (Kolesarska zveza), Slavko Jerič (Podkasta Številke in SOS), Igor Tominec (Val 202) in voditelj Luka Petrič. Zagotovite si brezplačne vstopnice.

"Načrti ostajajo enaki. Fantje so motivirani in pripravljeni. Gremo v boj. Na ogledu proge bodo natančno spoznali krog. Eni so ga že, bomo pa skupaj videli zaključne kroge, kjer se bo dirka odvijala. Že lani smo imeli cilj to prvenstvo. Celotna ekipa je podrejena cilju. Imamo najboljšega in enega izmed najboljših na svetu, tako da bomo taktiko prilagodili. O podrobnostih pa ne bi, saj smo na radarju ostalih reprezentanc," je še pristavil.

Pogačar in Roglič med glavnimi favoriti zelo dolge cestne dirke