Primož Roglič je v vožnji na čas že postal olimpijski prvak in svetovni podprvak. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič je v vožnji na čas že postal olimpijski prvak in svetovni podprvak. Foto: www.alesfevzer.com

35-letni Zasavec je pred tremi leti v Tokiu postal olimpijski prvak v kronometru, ima pa tudi že medaljo s svetovnega prvenstva. Leta 2017 je bil namreč v Bergnu v vožnji na čas srebrn. Tokratna trasa je drugačna od tiste. Kolesarje čaka 46,1 km dolga in precej ravninska trasa. Kronometer se bo začel v nedeljo ob 14.45.

Na dobri polovici je edini pravi vzpon na Ütikon (2,4 km/4,9 %), sledi pa še nekaj krajših klancev, skupaj pa bo na voljo 413 višinskih metrov za boljše hribolazce. "Bo kar izziv odpeljati ta kronometer. Večji del je ravninski, je pa tudi nekaj klancev in spustov. Čeprav ni sama ravnina, se mi zdi, da bo kar precej hiter kronometer. Navsezadnje če želiš biti dober, moraš biti povsod dober. Trasa je, kakršna je, od nas pa je odvisno, kako se bomo znašli v tej situaciji," je za Val 202 povedal Roglič.

Roglič prepričan, da bo ravninski del odločil vožnjo na čas
Neposredni prenos na TV SLO 2 in MMC-ju

Svetovno prvenstvo boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. V nedeljo bo vključitev v prenos ženskega kronometra od 13.30 dalje, od 14.40 pa bo v prenosu moška vožnja na čas.

Na svetovno prvenstvo je kolesar moštva Red Bull Bora Hansgrohe prišel po veliki zmagi na Dirki po Španiji: "Noge so kar boleče. Bomo videli, kako bo. Prihajam z Vuelte in sem še malce utrujen. Toda v nedeljo je nov dan. Za vse bo isto in vsi startamo z ničle. Vsaj zame bo poseben izziv, da v kakršni koli situaciji si, poskušaš iztisniti maksimum. To bom skušal narediti."

Evenepoel glavni favorit

Izraziti favorit je Remco Evenepoel. Belgijec brani naslov, svetovni prvak pa je postal pred dvema letoma tudi na cestni dirki. Kako dober kronometrist je, je dokazal v Parizu z olimpijskim naslovom, pozneje pa je v Franciji osvojil zlato tudi na cestni dirki. "Remco je zagotovo eden glavnih favoritov. Sam se popolnoma nič ne obremenjujem z uvrstitvijo. Bomo videli, kakšna bo številka na koncu. Največji izziv mi predstavlja to, da se bom priganjal in skušal iztisniti maksimum. Če mi to uspe, mi je potem malce vseeno za uvrstitev," je dodal Roglič, ki se bo na progo podal ob 16.31.

Med kandidate za kolajne sodijo še domačin Stefan Küng, Američan Brandon McNulty in Britanec Joshua Tarling. Zadnja dva sta na Dirki po Španiji padla in v zadnjih tednih predvsem celita rane v pripravi na svetovno prvenstvo. Američan je z vožnjami na treningih sicer dokazal, da je v dobri formi.

V nedeljo v vožnji na čas tudi Žigart in Bujak

Čez teden dni bo v Zürichu še cestna dirka. Na enem izmed vrhuncev sezone imajo visoka pričakovanja tudi v slovenskem taboru. Prvič po Flandriji 2021 bosta moči združila zmagovalca vseh treh tritedenskih dirk letošnjega leta Roglič in Tadej Pogačar, ki odkrito meri na mavrično majico. Dobitnik rumene in rožnate majice v letošnji sezoni je lani osvojil bron.

V nedeljo vožnja na čas čaka tudi kolesarke. Na 29,9 kilometra dolgi trasi, na kateri jih čaka več kot 300 višinskih metrov, bosta Slovenijo zastopali Urška Žigart in Eugenija Bujak.

Roglič še vedno utrujen od Vuelte, zato vlogo favorita na kronometru prepušča tekmecem