S Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem gre Slovenija na svetovno prvenstvo po dve medalji. Foto: X (@lavuelta)/ASO
S Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem gre Slovenija na svetovno prvenstvo po dve medalji. Foto: X (@lavuelta)/ASO

Ob Pogačarju in Rogliču so se selektorjevemu pozivu za nastop na SP-ju v Švici (od 21. do 29. septembra) odzvali tudi Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak, Luka Mezgec in Matevž Govekar. Cvet slovenskega kolesarstva, torej, zbrati vse pa ni samoumevno.

"Sem tretje leto na tem položaju. Vložili smo kar nekaj truda in vsega, da smo lahko pripeljali vse naše najboljše kolesarje, ki nastopajo v svetovni seriji, da gremo s skupnimi cilji na to prvenstvo," je dejal Murn.

Sorodna novica Roglič za Marco: "Da, na svetovnem prvenstvu bom nastopil, a najprej moram domov"

Z nastopom Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča bo slovenska reprezentanca seveda ciljala najvišje. Pogačar je takoj po zmagi na Dirki po Franciji poudaril, da je naslednji cilj ravno osvojitev mavrične majice v Zürichu.

"Cilj je medalja tako na kronometru kot na cestni dirki. Na kronometru imamo enega tekmovalca, na cestni dirki računamo na eno, lahko sta pa tudi dve, seveda, potrebovali bomo tudi malo sreče," slovenski selektor ni skrival ciljev.

"Trasa cestne dirke je zelo zahtevna, 4500 višinskih metrov, 273,9 km dolga dirka. V Zürichu so zelo zahtevni vzponi, en del je ravninski ob jezeru, potem se gre na vrh, zaokroži pa po hribih nad jezerom."

Vožnja na čas je po meri Primoža Rogliča: "Kronometer je dolg 46 km, 400 višinskih metrov, ni tehnično zahteven, dva krajša vzpona, ki si sledita drug za drugim."

Selektor Murn je komentiral tudi uspehe slovenskega kolesarstva in zmage na vseh treh grand tourih. "V dobi modernega športa je to nekaj nepredstavljivega, kar delajo naši fantje. To ni samo slovenski fenomen, to imenujem globalni fenomen, da imamo dva fanta, ki sta pobrala vse tritedenske dirke v enem letu in ki izhajata iz majhne Slovenije. To je nepredstavljivo tudi za preostali svet. Ne smemo pa pozabiti tudi na druge fante, ki tudi veliko pripomorejo k tem uspehom."

"Vemo, da imajo fantje svoje klubske programe, ki so zelo natrpani, naporni, prilagojeni samim tekmam in pripravam. Zraven morajo usklajevati še svoje družinsko življenje, ki ga ne smejo zanemariti. Zame osebno je to izredno velika čast in ponos, da sem lahko del te zgodbe."