Chris Froome je v prostem dnevu treniral, vzel pa si je tudi nekaj trenutkov za navijače. Foto: EPA
Chris Froome je v prostem dnevu treniral, vzel pa si je tudi nekaj trenutkov za navijače. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador napoveduje napad zadnji teden v Alpah, ko bo na sporedu tudi najtežja etapa, ko kolesarje kar dvakrat čaka Alpe d'Huez. Foto: EPA
Martin na 9. etapi poskrbel za irsko slavje

"To bi lahko bil smrtni udarec za našo ekipo. Tekmeci bi lahko izkoristili priložnost. Imel sem občutek, da ekipa Saxo-Tinkoff ni imela dovolj moči. Slišal sem, da je bil športni direktor moštva Movistar Eusebio Unzue ponosen, da mu je uspelo zlomiti stroj Skya. Res so bili močni, a očitno so bili zadovoljni, da so si zagotovili drugo mesto v skupnem seštevku," je poudaril športni direktor ekipa Sky Nicolas Portal.

Froome, ki je deveto etapo končal v glavnini, ima zdaj minuto in 25 sekund naskoka pred Alejandrom Valverdejem. Alberto Contador zaostaja na 6. mestu še 26 sekund več. Oba glavna tekmeca Frooma sta precej slabša v kronometru, v sredo bi lahko Britanec na 33 km dolgi vožnji na čas močno povečal prednost.

Froome želi v sredo povečati prednost
Po sobotni etapi v Pirenejih je bil na drugem mestu Richie Porte, Avstralec je v nedeljo izgubil kar 18 minut in pol, padel je na 33. mesto v skupnem seštevku. "Naučili smo se pomembne lekcije," je dodal šef Skya Dave Brailsford.

Nizozemca Bauke Mollema in Laurens Ten Dam, ki sta na tretjem in četrtem mestu, naj ne bi bila nevarna Froomu. "Vsekakor so glavni tekmeci iz ekip Movistar in Saxo-Tinkoff," je poudaril Froome, ki ima najbolj na očeh Contadorja. Španec je dobil Tour v letih 2007 in 2009, pred tremi leti pa je bil prvi v Parizu, a je zmago izgubil zaradi jemanja nedovoljenih poživil.

Contador napoveduje napad zadnji teden v Alpah
"Froome je v sijajni formi, zase pa lahko rečem, da nisem najbolje pripravljen. Vedno sem na največjih tritedenskih dirkah blestel v zadnjem tednu. Nazadnje mi je to uspelo lani na Vuelti. Froome je že imel težave v zadnjem tednu," je razlagal Contador, ki je lani na 17. etapi Dirke po Španiji silovito napadel in prevzel skupno vodstvo, ki ga do konca ni izpustil.

Mont Ventoux v nedeljo
V nedeljo bo na sporedu naslednja gorska etapa s ciljem na znamenitem Mont Ventouxu (1.912 m). Ciljni vzpon ekstra kategorije se vleče kar 20,8 km, povprečni naklon znaša 7,5 odstotka. Še posebej v veliki vročini znajo biti zadnji kilometri peklenski, saj proti vrhu ni več dreves.

Skupni vrstni red po 9. etapi:
  1. C. FROOME         VB    36:59:18  
  2. A. VALVERDE      ŠPA       +1:25  
  3. B. MOLLEMA       NIZ        1:44  
  4. L. TEN DAM       NIZ        1:50  
  5. R. KREUZIGER     ČEŠ        1:51  
  6. A. CONTADOR      ŠPA    isti čas  
  7. N. QUINTANA      KOL        2:02  
  8. D. MARTIN        IRS        2:28  
  9. J. RODRIGUEZ     ŠPA        2:31  
 10. R. F. DA COSTA   POR        2:45  
 ...                                   
 88. K. KOREN         SLO     1:00:13  
Martin na 9. etapi poskrbel za irsko slavje