Niki Terpstra je junak 102. Dirke po Flandriji. Dobro pomlad je Terpstra napovedal že z zmago na dirki Harelbeke pred devetimi dnevi. Foto: EPA
Niki Terpstra je junak 102. Dirke po Flandriji. Dobro pomlad je Terpstra napovedal že z zmago na dirki Harelbeke pred devetimi dnevi. Foto: EPA
Terpstra slavil na Dirki po Flandirji

33-letni nizozemski kolesar (Quick Step) se je 26 kilometrov pred ciljem na klancu na Oude Kwaremont otresel Vincenza Nibalija in zdržal do cilja. Ko je opravil še zadnji vzpon na Paterberg, je imel 13 kilometrov pred ciljem že 40 sekund naskoka. Prav napad Nibalija nekaj kilometrov prej je Terpstri tudi omogočil, da je ušel konkurentom.

Po 263 kilometrih, polnih klancev in odsekov kock, je Terpstra slavil s prednostjo 11 sekund pred Dancem Madsem Pedersenom. Tretji je bil lanskoletni zmagovalec, Belgijec Philippe Gilbert.

Favorizirana Greg Van Avermaet in Peter Sagan sta se morala zadovoljiti s tem, da sta bila najhitrejša v sprintu za peto oziroma šesto mesto.

Terpstra je prvi Nizozemec po letu 1986 z zmago na Dirki po Flandriji. Za njegovo ekipo Quick Step je to že 21. zmaga letošnje sezone, zanj pa 22. kariere: "Zmagati na Pariz-Roubaix in zdaj še na Dirki po Flandriji ... Ne morem opisati, kako sem srečen. Ko sem bil majhen, sem sanjal o teh dveh dirkah in zdaj sem zmagal na obeh."

Od slovenske četverice je bil najvišje Kristijan Koren (Bahrain-Merida) na 46. mestu (+ 4:10),.

Antwerpen-Oudenaard, 263 km:          
  1. N. TERPSTRA        NIZ    6:21:25
  2. M. PEDERSEN        DAN      +0:12
  3. P. GILBERT         BEL       0:17
  4. M. VALGREN         DAN       0:20
  5. G. VAN AVERMAET    BEL       0:25
  6. P. SAGAN           SLK           
  7. J. STUYVEN         BEL        vsi
  8. T. BENOOT          BEL       isti
  9. W. VAN AERT        BEL        čas
 10. Z. ŠTYBAR          ČEŠ           
 ...                                  
 46. K. KOREN           SLO       4:10
 84. L. MEZGEC          SLO       9:14
 85. L. PIBERNIK        SLO       9:14
                                      
Borut Božič je odstopil.  

Na ženski izvedbi v ospredju Nizozemke
Na ženski izvedbi Dirke po Flandriji (153 km) so bile na prvih treh mestih Nizozemke, zmagala pa je olimpijska prvakinja Anna Van der Breggen (Boels - Dolmans). Nastopile so tudi kolesarke slovenske ekipe BTC City Ljubljana, a je zahtevno preizkušnjo končala le Poljakinja s slovenskim potnim listom Eugenia Bujak, ki je bila 28. (+ 1:48).

Terpstra slavil na Dirki po Flandirji