Garmin-Cervelo je upravičil vlogo favorita in za le sekundo pripeljal svetovnega prvaka Hushovda do rumene majice vodilnega. Norvežan bi jo lahko kot odličen šprinter zadržal vse do prve gorske etape v soboto. Foto: EPA
Garmin-Cervelo je upravičil vlogo favorita in za le sekundo pripeljal svetovnega prvaka Hushovda do rumene majice vodilnega. Norvežan bi jo lahko kot odličen šprinter zadržal vse do prve gorske etape v soboto. Foto: EPA
Thor Hushovd
33-letni Hushovd je svojo prvo veliko zmago v članski konkurenci dosegel prav na moštvenem kronometru na Touru. Leta 2001 je z ekipo Credit Agricole slavil v 5. etapi. Foto: Reuters
Saxo Bank in Alberto Contador
Alberto Contador (na sredini) z moštvom Saxo Banka nima tako uigrane ekipe, kot jo je imel še lani v Astani. Foto: Reuters
Hushovd oblekel rumeno majico
Jani Brajkovič o Touru 2011

Ameriško moštvo Garmin-Cervelo je bilo najhitrejše na 2. etapi letošnjega Toura, ko se je dvaindvajset moštev udarilo v boju z uro. 23 kilometrov po občini Les Essarts v zahodnofrancoski pokrajini Vendeja je najbolj osrečilo Norvežana Hushovda, ki je za las prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Vodilna trojica v samo sekundi
Svetovni prvak ima v generalni razvrstitvi povsem izenačen čas z moštvenim kolegom Davidom Millarjem, pred Cadelom Evansom (moštvo BMC) pa ima samo sekundo prednosti! BMC je bil drugi, tretji pa je bil s povsem enakim časom Sky.

"Čudovit dan. Vse je delovalo popolno. Vsak kolesar našega moštva je dal 100 odstotkov za ekipo. Ko pogledam nazaj, vidim, da sem pred desetimi leti zmagal podoben moštveni kronometer. To je noro!" je bil ob prevzemu vodstva navdušen Hushovd, ki namerava v prihodnjih dneh dobiti še kakšno izmed šprinterskih etap.

Brajkovič samo 10 s za rumeno majico
Dobro je z moštvenim kronometrom opravilo tudi moštvo RadioShacka, v katerem kapetanska vloga pripada Janiju Brajkoviču. Skupaj s kolegi je 27-letni Belokranjec za zmagovitim Garminom na 6. mestu zaostal le deset sekund. Tudi v skupnem seštevku Brajkovič zaostaja za deset sekund, zato pa je skočil za 16 mest, na trenutno 23. mesto.

"Izšlo se je po pričakovanjih. Naša ekipa je znana, da počasi začnemo in močno zaključimo. Mislim, da je Contadorjev zaostanek plus za nas druge. Samo do Pirenejev je še zelo veliko in do takrat bo treba biti zelo pazljiv ter ohraniti prednost pred Contadorjem. Vsaka sekunda bo pomembna na koncu," je Brajkovič v pogovoru za Televizijo Slovenijo pokomentiral nepričakovani zaostanek Contadorja.

Contador izgubil še nekaj sekund
Prvi favorit Toura Alberto Contador je z Saxo Bankom (8.) zaostal za 28 sekund in je še povečal zaostanek za preostalimi kandidati za končno zmago. Do prvih resnih preizkušenj v Pirenejih je še pet bolj ravninskih etap, kjer se hitro lahko izgubi kakšna pomembna sekunda v boju za skupno zmago.

V priloženi videonovici si oglejte razmišljanje Janija Brajkoviča o letošnjem Touru, kjer kot kapetan RadioShacka meri na prvo deseterico.

98. DIRKA PO FRANCIJI

2. ETAPA, 23 km 
Les Essarts (moštveni kronometer):    
1. GARMIN-CERVELO 24:48
2. BMC +0:04
3. SKY 0:04
4. LEOPARD TREK 0:04
5. HTC-HIGHROAD 0:05
6. RADIOSHACK 0:10
(Brajkovič)
7. RABOBANK 0:12
8. SAXO BANK-SUNGARD 0:28
9. ASTANA 0:32
10. FDJ 0:46
15. LIQUIGAS-CANNONDALE 0:57
(Koren)
17. LAMPRE-ISD 1:04
(Bole)
20. VACANSOLEIL-DCM 1:15
(Božič)

Skupni vrstni red po 2. etapi:
1. T. HUSHOVD NOR 5:06:25
2. D. MILLAR VB isti čas
3. C. EVANS AVS +0:01
4. G. THOMAS VB 0:04
5. L. GERDEMANN NEM
6. F. SCHLECK LUKS vsi
7. F. CANCELLARA ŠVI
8. E.-B. HAGEN NOR isti
9. M. QUINZIATO ITA
10. A. SCHLECK LUKS čas
...
23. J. BRAJKOVIČ SLO 0:10
53. G. BOLE SLO 1:04
75. A. CONTADOR ŠPA 1:42
87. K. KOREN SLO 2:11
190. B. BOZIC SLO 7:59
Hushovd oblekel rumeno majico
Jani Brajkovič o Touru 2011