Na sliki je predstavljena trasa Dirke po Franciji 2010 (kliknite na sliko za večjo resolucijo). Foto: Reuters
Na sliki je predstavljena trasa Dirke po Franciji 2010 (kliknite na sliko za večjo resolucijo). Foto: Reuters
Christian Prudhomme
Christian Prudhomme je s ponosom razkril traso za leto 2010. Foto: EPA

Največja večetapna dirka na svetu se bo začela 3. julija s prologom v Rotterdamu ter se tri tedne in 3.596 kilometrov pozneje končala na Elizejskih poljanah v Parizu.

Na poti do zmage izpostavljeni sunkov vetra ...
Kolesarji se bodo v prvi etapi podali od Rotterdama do Bruslja. Na 224 km dolgi poti bodo kolesarili tudi ob Severnem morju. Tam bodo v dveh predelih v skupni dolžini 18 km vozili po morskem nabrežju, kjer bodo izpostavljeni močnim sunkom vetra.

... in Severnemu peklu
V drugi etapi se bo karavana podala tudi po trasi "kraljice vseh enodnevnih dirk" - Pariz-Roubaix. Trideset kilometrov pred ciljem bodo kolesarji zapeljali tudi na zloglasni 11 km dolgi odsek s tlakovci. Športniki bodo tako tudi na Touru občutili vso neprijetnost "Severnega pekla".

100 let vključitve Pirenejev
V treh tednih bo na vrsti šest gorskih etap (tri s ciljem v klanec), tokrat se bodo najprej podali v Alpe in na koncu v Pireneje. Organizatorji s tem želijo na primeren način obeležiti 100. letnico vključitve Pirenejev na to dirko. Predzadnji dan bo na sporedu še edini kronometer v dolžini 51 kilometrov.

Contador traso že pozdravil
Traso je že pozadravil dvakratni zmagovalec Alberto Contador: "Razpored je boljši, saj vsebuje več gorskih etap, ki se končajo v klanec. Najbolj se veselim cilja na Tourmalet." Kolesarji se bodo na Col du Tourmalet (2.115 metrov) prvič povzpeli že v 16. etapi, ki bo imela cilj v Pauju, dan kasneje pa bo šele drugič v zgodovini Toura na Tourmaletu tudi cilj.

Armstrong: "Ne glede na traso zmaga najboljši"
Bolj ravnodušen je sedemkratni zmagovalec Lance Armstrong, ki se v svojem slogu ni želel opredeliti: "No, vsekakor ne gre za klasični Tour, toda sam nikoli nisem glasno govoril 'ta trasa mi je všeč, ta mi ni všeč'. To je pač Tour, na koncu pač vedno zmaga najboljši, tisti, ki je dober tako v gorah kot na kronometru."

Prudhomme želel uravnovesiti traso
"Čaka nas odlična poslastica. Dvoboj za končnega zmagovalca bo trd in neizprosen. Traso smo želeli čim bolj uravnovesiti in ponuditi čim več mogočih prizorišč, kjer bi se dirka lahko odločila," je ob predstavitvi ponosno pripovedoval direktor dirke Christian Prudhomme.