Svetovni prvak v kronometru Tony Martin je 33 km premagal v 36:29. Zdaj ga čaka dolgo čakanje, saj bo vodilni Chris Froome štartal šele ob 16:54. Foto: Reuters
Svetovni prvak v kronometru Tony Martin je 33 km premagal v 36:29. Zdaj ga čaka dolgo čakanje, saj bo vodilni Chris Froome štartal šele ob 16:54. Foto: Reuters
Marcel Kittel, Mont Saint Michel
Marcel Kittel je po sredini zmagi že opravil s kronometrom, katerega cilj je na otočku Mont Saint-Michel. Foto: EPA

28-letni Britanec ima po desetih etapah slabo minuto in pol prednosti pred Špancem Alejandrom Valverdejem, še peterica, med katero je tudi Alberto Contador, pa zaostaja do dve minuti. "Ne razmišljam o tem, za koliko bom vodil po kronometru. Moja naloga je, da grem na progo in dam vse od sebe," je pred 11. etapo razmišljal Froome.

Lahko Martin spelje Froomu prestižno zmago?
Froome je kot specialist za kronometer favorit tudi za etapno zmago v boju z uro po cestah Normandije, ko kolesarje med Avranchesom in slikovitim otočkom Mont Saint-Michel čaka 33 razgibanih kilometrov, kjer bo pomembno vlogo igral tudi veter.

Ob Froomu bi se za zmago moral potegovati Tony Martin, ki še čuti posledice padca, a je vseeno že postavil prepričljivo najboljši izid. Zasledovalci si želijo čim manj zaostati in nato napasti v nedeljo, ko bo na vrsti sloviti vzpon na Mont Ventoux.

Cavendisha komisarji oprali krivde
V karavani medtem še vedno močno odmeva sklepni del 10. etape, ki jo je v nemškem šprinterskem dvoboju sicer dobil Marcel Kittel. Tretjeuvrščeni Mark Cavendish je z ramo zadel Kittlovega moštvenega kolega Toma Veelersa, tako da je Nizozemec padel. "Manxman" je zanikal krivdo za trk, čemur so pritrdili tudi komisarji Toura, ki so razsodili, da je bila to dirkaška nesreča.

Takoj po koncu šprinta se je razočarani Cavendish, ki ga je v cilju spodbujalo na stotine britanskih navijačev, zapletel v ostro izmenjavo mnenj z novinarji. Na koncu je moral svoje mnenje izdati tudi dvakratni zmagovalec šprintov na letošnjem Touru, Kittel: "Ne morem si predstavljati, da je Cavendish namerno to storil. V kaotičnem zaključku se to preprosto kdaj zgodi. Vsak šprinter skuša priti v ospredje in pri tem upa, da bo vse vredu."

Po 10. etapi:                        
  1. C. FROOME         VB    41:52:43
  2. A. VALVERDE      ŠPA       +1:25
  3. B. MOLLEMA       NIZ        1:44
  4. L. TEN DAM       NIZ        1:50
  5. R. KREUZIGER     ČEŠ        1:51
  6. A. CONTADOR      ŠPA    isti čas
  7. N. QUINTANA      KOL        2:02
  8. D. MARTIN        IRS        2:28
  9. J. RODRIGUEZ     ŠPA        2:31
 10. R. F. DA COSTA   POR        2:45
 ...                                 
 86. K. KOREN         SLO     1:00:13