Floyd Landis bo zdaj skušal dokazati svojo nedolžnost, kar pa mu bo težko uspelo. Foto: EPA
Floyd Landis bo zdaj skušal dokazati svojo nedolžnost, kar pa mu bo težko uspelo. Foto: EPA
Floyd Landis
Floyd Landis si je v 17. etapi privozil več kot pet minut prednosti. Foto: EPA

Pri Američanu so po 17. etapi, ko je v gorah deklasiral tekmece, v vzorcu odkrili preveliko količino moškega spolnega hormona testosterona. "Analiza B-vzorca je potrdila razkritje pariškega laboratorija za 26. julij. Po našem pravilniku bo antidopinška komisija UCI od ameriške kolesarske zveze zahtevala, da sproži disciplinski postopek proti Landisu," so sporočili iz Mednarodne kolesarske zveze.

10 dni za odgovor
Landis ima zdaj deset dni časa, da odgovori na dokumente, ki ga bremenijo. 30-letnik je že prej zanikal kakršno koli jemanje nedovoljenih poživil in trdi, da naravno proizvaja več testosterona kot drugi. Pred dnevi so v nekem francoskem laboratoriju odkrili, da testosteron v njegovem telesu ni naraven, ampak sintetičen.

Landis: Bil sem najmočnejši in zato sem šampion
Podobno se je Landis odzval tudi po tokratni preiskavi: "Sem nedolžen. Bil sem najmočnejši na Touru in zato sem šampion. Z obtožbami se bom boril z enako odločnostjo, kot jo kažem na treningih in dirkah. Zdaj je moj cilj, da operem svoje ime in obnovim tisto, za kar sem tako trdo garal."

Testosteron za vzdržljivost in moč
Testosteron je anabolični steroid, ki omogoča hitrejše okrevanje po naporih ter izboljšuje vzdržljivost in moč. Prejšnji teden je zaradi istega hormona na dopinški kontroli padel tudi olimpijski prvak v teku na 100 metrov Justin Gatlin.

Phonak Landisa že odpustil
Takoj po objavi B-testa je Phonak zaradi "kršenja moštvenega etičnega kodeksa" Landisa odpustil. "Landis bo skušal ovreči dokaze, vendar bo to njegov zasebni boj. Phonaka ne bo zraven," so sporočili iz švicarske ekipe. 30-letniku bodo bržkone odvzeli zmago na Touru in nagrado 450.000 evrov, grozi pa mu tudi dveletna prepoved tekmovanja v ProTouru.

Na kronanje čaka Pereiro
Prvič v zgodovini Dirke po Franciji se je zgodilo, da je bil zmagovalec dirke pozitiven na eni izmed etap. Na kronanje zmagovalca francoske pentlje čaka Oscar Pereiro, kar bo prva španska zmaga na Touru po Miguelu Indurainu leta 1995. Pereiro je sicer za Landisom zaostal 57 sekund.