Visoko dvignjene roke Johana Van Summerna ob največjemu uspehu kariere. Foto: Reuters
Visoko dvignjene roke Johana Van Summerna ob največjemu uspehu kariere. Foto: Reuters
Thor Hushovd, Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je v drugi polovici močno pospešil, a je na koncu osvojil le drugo mesto. Foto: Reuters
Van Sumeren dobil Roubaix

Najslavnejšo enodnevno kolesarsko dirko Paris-Roubaix je presenetljivo dobil Johan Van Summeren. Zmaga v "severnem peklu" je za Belgijca največji uspeh kariere.
Po nekaj manj kot polovici preizkušnje je osmim kolesarjev uspelo pobegniti glavnini. Pozneje se jim je pridružilo še nekaj tekmovalcev, med njimi tudi Gorazd Štangelj, a mu je za odmevno uvrstitev zmanjkalo moči. Na koncu je bil kolesar Astane 44., drugi Slovenec na dirki Kristjan Koren pa je v cilj prišel kot 78.
Cancellara ni uspel ujeti Belgijca
Nesreče so močno skrčile krog favoritov. Ob koncu so tako kot glavni kandidati za zmago ostali lanski zmagovalec Švicar Fabian Cancellara, Norvežan Thor Hushovd in Italijan Alessandro Ballan. Cancellara je narekoval močan ritem, na kockah mu je uspešno sledil le Hushovd. Van Summeren, član Garmina, je v vodilni skupini približno 20 kilometrov pred ciljem močno pospešil in ušel konkurentom. Belgijca Cancellari ni uspelo ujeti in tako se je moral Švicar zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Nizozemec Maarten Tjallingii.

"Ko sem bil v vodilni skupini, sem vedel, da je možnost za zmago. Zmagati pred Cancellaro, ki je tako dober kolesar, je izjemno. Zares imeniten dan," je s solzami v očeh po dirki dejal Van Summeren, ki je sam prikolesaril na s soncem obsijan sloviti velodrom.
Boonen neuspešno naskakoval 4. zmago
Trikratnemu zmagovalcu in velikemu belgijskemu upu Tomu Boonenu so načrte prekrižale težave z verigo. Boonen je tako obstal sredi Arnberškega gozda. Pozno je prišel do novega kolesa in proti glavnini izgubil več kot minuto.
Slavje Bajta v Avstriji
Kolesar Perutnine Ptuj Dejan Bajt je zmagal na 50. izvedbi dirke Kirschblütenrennen v Avstriji. 171 kilometrsko preizkušnjo je Bajt dobil v ciljnem šprintu.

Končni vrstni red (258 km)            
1. J. VAN SUMMEREN BRL 6:07:28
2. F. CANCELLARA ŠVI +0:19
3. M. TJALLINGII NIZ isti
4. G. RAST ŠVI čas
5. L. YTTING BAL DAN 0:21
6. A. BALLAN ITA 0:36
7. B. EISEL AVT 0:47
8. T. HUSHOVD NOR isti
9. J. FLECHA GIANNO. ŠPA
10. M. HAYMAN AUS čas
...
44. G. ŠTANGELJ SLO 4:46
78. K. KOREN SLO 12:58
 
Van Sumeren dobil Roubaix