Pohorje je po skoraj desetletju spet gostilo dirko svetovnega pokala gorskih kolesarjev v spustu. Na fotografiji Monika Hrastnik, ki je bila odlična peta. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Pohorje je po skoraj desetletju spet gostilo dirko svetovnega pokala gorskih kolesarjev v spustu. Na fotografiji Monika Hrastnik, ki je bila odlična peta. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Vožnja Monike Hrastnik na dirki v Mariboru

"Zelo sem vesela, prvi svetovni pokal, peto mesto, zmagovalni oder ... Vreme je zdržalo, navijačev je bilo polno. Nimam besed. Vesela sem," so bile prve misli Hrastnikove, ki je na koncu naredila napako, zaradi katere je izgubila nekaj hitrosti, sicer pa je vožnjo ocenila kot skoraj perfektno. Za zmagovalko Britanko Tahnee Seagrave je zaostala 4,325 sekunde.

Ob progi se je zbralo več kot 6.000 navijačev, vzkliki in razni pripomočki – od ragelj do motornih žag – Hrastnikove niso pustili ravnodušne. "Je bilo zanimivo. Slišala sem vse. Ne morem biti srečnejša, da lahko dirkam doma. Upam, da bo dirka tu še večkrat."

Izidi (Ž):                            
  1. T. SEAGRAVE       VB     3:25,888
  2. R. ATHERTON       VB       +0,855
  3. T. HANNAH        AVS        2,638
  4. M. CABIROU       FRA        3,542
  5. M. HRASTNIK      SLO        4,325
  6. N. HOFFMANN      NEM        5,848
Jure Žabjek je bil na koncu 20. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Jure Žabjek je bil na koncu 20. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Vožnja Jureta Žabjeka v finalu dirke na Pohorju

V moški konkurenci je bil na koncu najboljše volje svetovni prvak Francoz Loic Bruni, edini Slovenec v finalu Jure Žabjek je bil 20. Za zmagovalcem je zaostal za 5,403 sekunde.

Žabjek je imel osmi čas kvalifikacij. Danes mu tako dobro ni šlo, vseeno pa je dobil potrditev, da je na pravi poti. "V vožnji sem naredil kar nekaj napak. Težko je bilo kar koli pričakovati, že samo od zjutraj se je posušila proga. Roke še niso dovolj močne, na kakšnih delih sem popuščal in hitro se zgodijo napake. Poznam progo, vem, kje lahko grem hitreje in kje počasneje. Proga se je v zadnjih dneh spreminjala zaradi vremena, sploh pa se spremeni pri tako veliko tekmovalcih," je v cilju razložil Žabjek.

Žabjek je dirke svetovnega pokala končeval tudi višje, a tako visoko sezone še ni začel. Po odsotnosti mu 20. mesto daje veliko optimizma za naprej. "Na takšnem položaju še nisem začel sezone, s tako dobrimi rezultati. Verjamem, da lahko pridem še dosti višje," je dodal.

Izidi (M):                             
  1. L. BRUNI         FRA     2:58,839 
  2. D. HART           VB       +0,404 
  3. T. BROSNAN       AVS        0,764 
  4. C. HARRISON      ZDA        0,928 
  5. M. WALKER         NZ        1,610 
  6. A. GWIN          ZDA        1,895 
 ...                                   
 20. J. ŽABJEK        SLO        5,403 

Dirka v Mariboru v tej privlačni (a žal neolimpijski) disciplini je po devetih letih spet dobila mesto v koledarju svetovnega pokala. Gre za prvo od sedmih dirk v sezoni svetovnega pokala. Pohorje bo zanesljivo gostilo tudi dirko 2020.

Monika Hrastnik navdušila s petim mestom
Seagravova in Bruni najboljša na Pohorju