Le za nepoznavalce je presenečenje, da je Robert Vrečer oblekel rumeno majico in da je po prologu med glavnimi kandidati za zmago na Dirki po Sloveniji. 30-letni Celjan, nekoč gorski kolesar in tudi državni prvak, je po nekaj ponesrečenih sezonah in zgrešenih taktikah končno našel pravo formo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Le za nepoznavalce je presenečenje, da je Robert Vrečer oblekel rumeno majico in da je po prologu med glavnimi kandidati za zmago na Dirki po Sloveniji. 30-letni Celjan, nekoč gorski kolesar in tudi državni prvak, je po nekaj ponesrečenih sezonah in zgrešenih taktikah končno našel pravo formo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tomaž Nose
Tomaž Nose, zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2006 in leta 2007, je pohvalil odlično organizacijo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Reportaža prologa Dirke po Sloveniji
Vrečer dobil uvod Dirke po Sloveniji

Vrečer je prvi nosilec rumene majice, potem ko je na spektakularnem 6,6-km kronometru od Križank skozi predor pod gradom do Mestnega trga za štiri sekunde premagal Kristijana Korena. "To je moj uspeh kariere, čeprav je tu še zmaga na Poljskem, ampak tokrat je zadovoljstvo še večje. Osem je moja srečna številka, zato sem hotel štartati s to številko," je Vrečer zmago na 6,6 km dolgem prologu po ljubljanskih ulicah povezal s srečno številko osem. Nekaj sreče je izzival prav pred ciljem: "V zadnjem ovinku nisem vedel, ali ga bom zvozil ali ne, toda odpeljal sem ga maksimalno." Gledalci so pripravili sijajno ozračje: "Fenomenalno. Na progi je bilo veliko navijačev, ki so se drli moje ime."

Desno spodaj si lahko ogledate polurno reportažo s prologa!

Po štirikrat na teden na Golteh
30-letni diplomirani ekonomist že težko pričakuje sobotno etapo s ciljem na Golteh. "Zadnji mesec sem bil gor po štirikrat na teden in večkrat prepeljal vso traso 3. etape od Črnivca do Golt. Klanec na Golte je najtežji v Sloveniji, vsekakor težji kot Vršič ali Krvavec. Zadnjih 5 km in pol se ne moreš regenerirati. Pri vzponu na Krvavec je vsaj kakšen raven del, tu pa je ves čas navkreber, zlasti zadnji kilometer. Štartal bom s prenosom 27, sploh zaradi zadnjega kilometra. Če je tam kriza in imaš prenos 25, ne pa 27, lahko takoj izgubiš pol minute."

Današnja 2. etapa se bo začela ob 12. uri v Kopru. Kolesarji bodo vozili na relaciji Koper-Črni Kal-Ajdovščina-Nova Gorica. V Novi Gorici bodo malo po 16.30, sledila bosta dva kroga po mestu in cilj med 17.00 in 17.30.

Cesta široka, asfalt je nov
Tudi nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji Tomaž Nose se strinja, da je klanec na Golte na koncu izjemno strm, prej pa ni tako hudo: "Zadnji kilometer in pol je res strm in lahko hitro zaostaneš pol minute. Klanec sem si ogledal, enkrat sem ga prevozil z avtom, dvakrat s kolesom. Iz avta se mi je zdel strm, s kolesom pa niti ne tako, saj je cesta široka in je nov asfalt. Treba bo iskati zavetrje." Nose ima v Adrii Mobilu močne kolege, visoko merita tudi dvakratni junak slovenskega kroga Mitja Mahorič in mladi Blaž Furdi, kar pa je samo prednost: "Več kot nas bo med najboljšimi, lažje je napadati."

Kakšna etapa več bi bila dobrodošla
29-letni novomeški kolesar je z organizacijo Dirke po Sloveniji izjemno zadovoljen: "Vsako leto se trudijo pripeljati čim boljše. Upam, da bo v prihodnje še kaka etapa več, recimo prolog in štiri etape, kajti najboljše ekipe pridejo zaradi priprave na Tour. Spimo v tako dobrem hotelu (Austria Trend hotel), da še Italijani niso vajeni na to. V takšnem hotelu v Italiji še nisem spal." Nose je poudaril, da ga misel na to, da nikoli ni bil na eni od treh največjih etapnih dirk, ne mori preveč: "Ko vidiš po televiziji in ko vsi govorijo, kako je naporno, si po eni strani ne želiš tja, po drugi strani pa si rečeš, da bi se splačalo poskusiti."

Štangelj hiter kot strela
Nose pa se zaveda, da ima kolesar po udeležbi na veliki dirki močne noge: "Poglejte Nibalija, ki je letos odpeljal Giro. Kdor vozi takšno dirko, pravi, da si potem po treh tednih počitka res dober. Treniral sem z Gorazdom Štangljem. Po Dirki po Italiji je šel za deset dni na morje in se je samo malo vozil s kolesom. Ko sva potem na trening, je bil hiter kot strela. Enostavno dobiš prave noge. Tud Nibali ima to izkušnjo. Če si bil na tritedenski dirki, je povsem drugače, če potem prideš na Dirko po Sloveniji. Dober je, pripravlja se na državno prvenstvo, ki bo pri njem doma na Siciliji in sem prepričan, da bo Dirko po Sloveniji končal med najboljšimi tremi."

Reportaža prologa Dirke po Sloveniji
Vrečer dobil uvod Dirke po Sloveniji