Aleksander Vinokurov si pred začetkom dirke 7. julija v Londonu verjetno ni niti približno predstavljal, kakšen pekel ga čaka v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov si pred začetkom dirke 7. julija v Londonu verjetno ni niti približno predstavljal, kakšen pekel ga čaka v prihodnjih tednih. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov po zadnji alpski etapi od Val d'Isera do Briancona, v kateri je precej zaostal za tekmeci. Foto: EPA
Kolesarjev Astane na letošnjem Touru ne bomo več videli. Foto: EPA

33-letni Kazahstanec, ki je kapetan moštva Astana, naj bi si pomagal s transfuzijo krvi. Analiza v laboratoriju v Chatenay-Malabryju blizu Pariza je pokazala, da je imel Vinokurov v krvi dve različni "populaciji" rdečih krvničk. To nakazuje, da je "Vino" transfuzijo opravil tik pred začetkom 13. etape.


Za Astano konec dirke
Novico je najprej na svoji spletni strani objavil francoski športni časnik L'Equipe, nato pa jo je potrdila še Astana, ki se po prošnji organizatorjev umika s Toura! Zanjo vozita tudi petouvrščeni Andreas Klöden in osmouvrščeni Andrej Kašečkin. Švicarsko moštvo, čigar hotel so že preiskali francoski žandarji, je na začetku meseca iz ekipe izločilo Matthiasa Kesslerja, potem ko je imel v krvi preveliko vsebnost testosterona, prejšnji teden pa je Astano zaradi domnevne udeležbe v dopinški aferi zapustil tudi tretji z letošnjega Gira Eddy Mazzoleni.

Kot Hamilton pred tremi leti
Vinokurov je zmagal tako na sobotnem kronometru kot na včerajšnji težki pirenejski etapi. Tudi po tej etapi so mu vzeli vzorec krvi, ki je na preiskavi v istem laboratoriju. Prvega so pri takem "grehu", kot naj bi ga storil "Vino", leta 2004 na Vuelti ujeli Američana Tylerja Hamiltona.

McQuaid brez komentarja
"Dokler niso znani izvidi B-testa, dogodka ne morem komentirati," je bil kratek predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Pat McQuaid.

Vzponi in padci
Vinokurov, ki so ga imeli pred začetkom dirke mnogi za prvega favorita, je letos na Touru doživljal hude vzpone in padce. V peti etapi je padel in na obeh kolenih dobil 15 šivov, zato v Alpah ni bil konkurenčen in je po devetih etapah zasedal šele 21. mesto v skupnem seštevku. Pobral se je s suvereno zmago na kronometru v Albiju in se povzpel na deveto mesto, vendar je že v nedeljo na prvi preizkušnji v Pirenejih doživel novo kalvarijo in za zmagovalcem Albertom Contadorjem zaostal skoraj 29 minut. Po včerajšnji zmagi je prost dan dočakal na 23. mestu, tik pred Tadejem Valjavcem.

Lani Astane na Touru ni bilo
Kazahstanec je bil med letoma 2000 in 2005 član ekipe T-Mobile, iz katere se je v zadnjih mesecih nad svojimi grehi pokesalo največ kolesarjev (Bjarne Riis, Erik Zabel, Jörg Jaksche ...). Lani je morala Astana nastop na Touru tik pred zdajci odpovedati, saj je bilo pet njenih kolesarjev udeleženih v afero Operacion Puerto.

Obremenjujoča preteklost?
Vinokurov s tem ni imel nič, je pa v preteklosti že priznal, da je bil v stiku s spornim zdravnikom Michelejem Ferrarijem, ki je leta 1984 "pomagal" Francescu Moserju izboljšati rekord v vožnji na eno uro. Pred osmimi leti je Ferrari javno priznal, da je Italijan takrat uporabljal krvni doping, ki tedaj še ni bil "prepovedan". Ferrari je bil pred leti, zanimivo, tudi "boter" Lancea Armstronga.

M. R.