Andy Schleck je v sredo treniral v okolici Pauja in koval načrt za napad na Tourmaletu. Foto: Reuters
Andy Schleck je v sredo treniral v okolici Pauja in koval načrt za napad na Tourmaletu. Foto: Reuters
Alberto Contador
Alberto Contador računa na veliko pomoč moštvenih kolegov tudi na ključni etapi. Foto: Reuters
Bjarne Riis
Bjarne Riis je leta 1996 zmagal na Touru. Priznal je jemanje nedovoljenih poživil, v ekipi Telekom so ga klicali kar "Mister 64 %", saj je imel neverjetno visoko raven rdečih krvničk. Danec je zdaj direktor ekipe Saxo Bank in načrtuje zmago Andyja Schlecka. Foto: Reuters
Indurain stavi na izkušnje Contadorja

Kolesarje v 17. etapi čakata še prelaza Marie-Blanque (1.035 m) in Soulor (1.474), a oba vzpona prve kategorije bosta le ogrevanje za pravi spektakel na Tourmaletu (2.115 m), ki se vleče 18,6 km in ima povprečen naklon 7,5 odstotka. Ob stoletnici prvega obiska Toura v Pirenejih bo na tem prelazu, kjer so padle že številne odločitve v preteklih letih, Contador branil osem sekund naskoka pred Schleckom. V petek v Bordeauxu in v nedeljo v Parizu vsi pričakujejo šprint, v sobotnem kronometru (52 km) pa naj bi imel Španec boljše karte.

Vse je potekalo po načrtu "El Pistolera"
Številni strokovnjaki razglabljajo o tem, koliko sekund prednosti si mora privoziti Luksemburžan pred vožnjo na čas. Največ napovedi se vrti med minuto in 90 sekundami, kar pa vsekakor ne bo lahko, saj Contador v gorskih etapah nikoli ni zašel v veliko krizo. Tour zares poteka po njegovih načrtih. Prvi teden na kockah ni izgubil veliko časa, organizatorji letos v spored niso uvrstili moštvenega kronometra, Lance Armstrong je imel številne padce, v ponedeljek pa je imel še Schleck smolo, ko se mu je snela veriga. Španski hribolazec je vse skupaj obrnil sebi v prid in težko ga bo zaustaviti na poti k tretji skupni zmagi na Touru.

Kdaj bo Schleck šel na vse ali nič?
Zanaša se lahko tudi na sijajno podporo moštvenih kolegov pri Astani, predvsem Daniel Navarro in Aleksander Vinokurov sta v odlični formi. "Celotna ekipa se zaveda, kako pomembna je jutrišnja etapa. Že od začetka Toura so vsi pomočniki izjemno opravili svoje delo. Pričakujemo silovit napad Schlecka, podrobno smo preučili vzpon, ki Albertu zelo ustreza," je dejal športni direktor Astane Yvon Sanquer.

V hotelu ekipe Saxo Bank se je zbralo ogromno število novinarjev, ki so z zanimanjem poslušali Schlecka. "Sem v življenjski formi. Zaostajam samo osem sekund, to ni praktično nič. Zmagovalec etape na Tourmalet bo tudi osvojil Tour. Prepričan sem, da bo odločitev padla že jutri. Zagotovo bo odličen boj med nama," je odločen Andy, ki bo verjetno napadal že ob vznožju mogočnega Tourmaleta. Klanec se začne ob izvozu iz kraja Luz Saint Sauveur po 155,5 km.

"Andy je v odlični formi. Zmagal je na državnem prvenstvu v kronometru, kar potrjuje, da je tudi v tej disciplini močan," ostaja previden Contador.

Armstrong odšteva kilometre do konca kariere
Lance Armstrong
komaj čaka na konec Toura, želi si imeti veliko časa za družino. "Še vedno sem med živimi, treniral sem zelo trdo. Nisem najboljši kolesar na letošnjem Touru, a še vedno sem velik borec," je povedal Armstrong, ki bo odvozil le še štiri etape na največji kolesarski dirki na svetu. V domovini ga čakajo precej bolj neprijetne stvari, saj ga čaka obravnava na sodišču, kjer bosta pričala tudi Floyd Landis in Gerg LeMond.

"Spominjal me je na starega Armstronga, privoščil mu bi etapno zmago," je o 16. etapi dejal Contador. Lance v šprintu ubežnikov ni imel nobenih možnosti, najhitrejši je bil po pričakovanju Francoz Pierrick Fedrigo.

"Že ves Tour me navijači spodbujajo ob cesti. Vse dneve čakajo na nas v hudi vročini. Letos se lahko tudi malce pogovarjam z njimi, to mi res veliko pomeni. Zgodba Lancea Armstronga bo končana v nedeljo," je sklenil sedemkratni šampion Dirke po Franciji.

Skupni vrstni red po 16. etapi: 
1. A. CONTADOR ŠPA 78:29:10
2. A. SCHLECK LUK +0:08
3. S. SANCHEZ ŠPA 2:00
4. D. MENČOV RUS 2:13
5. J. VAN DEN BROECK BEL 3:39
6. R. GESINK NIZ 5:01
7. L. LEIPHEIMER ZDA 5:25
8. J. RODRIGUEZ ŠPA 5:45
9. A. VINOKUROV KAZ 7:12
10. R. HESJEDAL KAN 7:51
...
15. C. SASTRE ŠPA 9:02
25. L. ARMSTRONG ZDA 33:46
37. J. BRAJKOVIČ SLO 53:02
110. K. KOREN SLO 2:45:08
136. G. BOLE SLO 3:01:56
156. S. ŠPILAK SLO 3:19:12
Indurain stavi na izkušnje Contadorja