Aron Baynes se bo na položaju centra za minute boril z enim najbolj obetavnih košarkarjev na položaju pet v Evropi, Alenom Omićem. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Aron Baynes se bo na položaju centra za minute boril z enim najbolj obetavnih košarkarjev na položaju pet v Evropi, Alenom Omićem. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Pri Olimpiji bo nosil dres s številko 12, ki ima pri navijačih zmajev posebno mesto. To sta na hrbtu nosila dva nekdanja kapetana in velika ljubljenca navijačev Marko Milić in Goran Jagodnik. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Aron Baynes
Atraktivnih zabijanj v režiji Baynesa na tekmah Olimpije zagotovo ne bo manjkalo. Foto: EPA
Aron Baynes
Na olimpijskih igrah je z Avstralijo igral tudi proti zvezdniški zasedbi ZDA. Foto: EPA

vih navodil, lahko zmaji kos vsakomur.

Košarkar, ki bo decembra dopolnil 26 let, je ob podpisu za Olimpijo za Val 202 dejal, da je glavni razlog za prihod v Ljubljano igranje v Evroligi. Najmočnejše evropsko tekmovanje je po njegovem mnenju po kakovosti druga najkakovostnejša liga na svetu, za MMC pa je Baynes zatrdil, da je prepričan, da zmaji lahko tudi v tem tekmovanju povsem dostojno zastopajo Slovenijo: "Če bomo igrali po trenerjevem sistemu, smo lahko konkurenčni. Evroliga je druga najboljša liga na svetu za Ligo NBA. Tu so zbrani eni najboljših igralcev na svetu. Vsak košarkar se želi pomeriti z najboljšimi. Se že veselim teh tekem."

Cilj, da se lahko postavijo zoper vsakega
Kljub izjemno mladi ekipi, ki še ni povsem uigrana, Baynes torej verjame, da je Olimpija lahko konkurenčna, in predvsem poudarja, da mladost ne sme biti izgovor za morebiten neuspeh: "Ekipa je zelo mlada, vendar se želimo čim bolj enakovredno kosati z vsakim nasprotnikom. Mladost ne sme biti in ne bo izgovor. Če bomo delovali po navodilih trenerja in igrali po njegovem konceptu, kar mislim, da smo sposobni, se bomo lahko postavili zoper vsakega. To je tudi primaren cilj. Zdaj se tudi trudimo za to. Uigravamo se in z vsakim treningom postajamo močnejši kot ekipa."

V Ljubljano je 208 centimetrov visoki Avstralec prišel konec avgusta. Dodobra novega domovanja še ni spoznal, a kot pravi, bo zato še dovolj časa, za zdaj pa mu je Ljubljana zelo všeč: "Prvi vtis je dober. Sicer še nisem bil veliko naokoli, saj veliko treniramo, vendar, kar mi je uspelo videti do zdaj, je Ljubljana res lepa. Čakam, da bo kakšen dan prost oziroma nekoliko manj natrpan, da bom lahko bolj spoznal, vendar verjetno bo zdaj kar naporno. Kar pa sem videl, je res lepo, in se imam za zdaj tu odlično."

Uspešna sezona z Rytasom
K Olimpiji je prišel zaradi igranja v Evroligi, svoje ambicije pa bo povsem podredil ekipi: "Osebni cilji so povsem podrejeni ekipnim. Želim igrati, se boriti, in ni pomembno, proti komu bomo igrali, dal bom vse od sebe in naredil vse, da moje moštvo zmaga. Pomerili se bomo z nekaj odličnimi ekipa z izjemno kakovostnimi posamezniki." Evroligaško raven je Baynes že izkusil. Prvo leto, ko je igral na stari celini, je v dresu vilenskega Lietuvos Rytasa odigral deset tekem v tem tekmovanju in prispeval po 5,5 točke in tri skoke v povprečju. S klubom iz litovske prestolnice je osvojil tudi državno prvenstvo in pokal. V Evropo je prišel po šolanju na univerzi Washington State, po letu v Litvi pa je po sezono preživel še pri nemškem Oldenburgu in grškemu Ikarosu. V Grčiji je imel povprečje 13,8 točke in 8,7 skoka, s čimer je bil prvi skakalec lige.

Baynes je izjemno močan in robusten center. Zna odigrati na moč tako v obrambi kot tudi v napadu, poleg tega pa bo stoženske tribune zagotovo navduševal z atraktivnimi in brezkompromisnimi zabijanji. "Jasno, igram pod obročem. Trdo igram tako v napadu kot tudi v obrambi. V ekipi imamo kar nekaj igralcev, ki znajo dobro podati. Z dobrimi branilci bomo lahko igrali hitro košarko in želim teči z njimi ter igrati hitre protinapade. Drugače pa želim le biti čim bolj konkurenčen drugim visokim igralcem in letos nas čaka kar precej tekem z res kakovostnimi visokimi košarkarji," je svoj način igre opisal novopečeni zmaj, ki je sicer rojen na Novi Zelandiji.

Na igrah v Londonu tudi proti sanjskemu moštvu
Letos je Aron izkusil tudi igranje na največjem športnem dogodku, olimpijskih igrah, kjer je Avstralija dobro igrala in na koncu izpadla v četrtfinalu: "Vsakič znova, ko oblečem reprezentančni dres, mi to predstavlja veliko veselje. Rad igram za izbrano vrsto, saj je to posebna čast, olimpijske igre pa so res nekaj posebnega. Že od nekdaj sem želel zaigrati na igrah, saj je to najvišja raven košarke in igraš proti res najboljšim na svetu. Bila je lepa priložnost in užival sem v vsakem trenutku."

Krvnik "boomersov" so bili poznejši zmagovalci olimpijskega turnirja Američani, ki so slavili s 119:86. Tekma proti Dream Teamu je bila jasno nekaj posebnega: "Res so neverjetno moštvo. Težko je igrati proti njim. Da se, recimo, igrati proti šestim ali sedmim njihovim košarkarjem, vendar imajo nato še pet drugih prav tako zelo kakovostnih igralcev, ki lahko dosežejo veliko število točk. Res se jim je težko upreti, vendar mislim, da smo se dobro borili in pustili pozitiven vtis." Baynes, ki je z Avstralijo nastopil tudi na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Turčiji, je na igrah v Londonu v povprečju v 12 minutah na tekmo dosegal po 7,5 točke in 3,3 skoka.